AutoMag.sk SportMag.sk Orbion.sk Maminka.sk DrobecRoka.sk

Zemiakové placky štyrikrát inak

Milovali ich naše babičky, zbožňujeme ich aj my. Placky zo zemiakov nemusia byť stále rovnaké. Skúste ich so syrom, špenátom alebo na sladko.
Zemiakové placky štyrikrát inak

Zemiakové placky sú skvelý nápad pre sobotné večeri. A do ich prípravy môžete zapojiť aj deti.

Zemiakové placky so špenátom a čedarom 

4 porcie, príprava: 40 minút

Potrebujeme: 6 veľkých zemiakov typu B, 100 ml plnotučného mlieka, 2 vajcia, soľ a korenie, 5 strúčikov cesnaku, 300 g čerstvého špenátu, 3 lyžice hladkej múky (podľa potreby), olej na vyprážanie, 100 g čedaru

Olúpané a umyté zemiaky nastrúhajte, pridajte mlieko, vajce, soľ, korenie a drvený cesnak. Vmiešajte sparený a nakrájaný špenát. Nakoniec premiešajte s múkou, aby cesto spájalo. Smažte na oleji dozlata a podávajte s čedarom.

DSC_6309.jpg

Zemiakové placky plnené pečienkou

4 porcie, príprava: 40 minut

Potrebujeme: 6 veľkých zemiakov typu B, 100 ml plnotučného mlieka, 2 vajcia, 4 strúčiky cesnaku, 2 hrste majoránky, soľ a čierne korenie, 3 lyžice hladkej múky (podľa potreby), olej na vyprážanie, 3 šalotky, 400 g hydinové pečene, rasca

Olúpané a umyté zemiaky nastrúhajte, pridajte mlieko, vajcia, cesnak, majoránku, soľ a korenie. Všetko zmiešajte, nakoniec pridajte múku
podľa potreby. Smažte na troške oleja z oboch strán dozlatista. Na oleji orestujte na plátky nakrájanú šalotku a pridajte očistenú pečeň, dochuťte rascou, soľou a korením. Restujte asi 4 minúty a potom podávajte so zemiakovými plackami. 

DSC_6332.jpg

Zemiakové placky so slaninou a batáty 

4 porcie, príprava: 50 minút

Potrebujeme: 3 veľké zemiaky typu B, 3 batáty, 100 ml plnotučného mlieka, 2 vajcia, 5 strúčikov cesnaku, 2 hrste majoránky, soľ a korenie, 300 g anglickej slaniny, 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate, 3 lyžice hladkej múky (podľa potreby), olej na vyprážanie

Umyte, olúpte a nastrúhajte zemiaky a batáty. V mise zmiešajte s mliekom, vajcami, cesnakom, majoránkou, soľou a korením. Vmiešajte nakrájanú slaninu a nasekanú petržlenovú vňať. Všetko premiešajte a pridajte múku. Smažte na oleji dozlatista. Môžete si dať pár kúskov slaniny stranou, orestovať ich a ozdobiť nimi hotové zemiakové placky.

Zemiakové placky s mrkvou a jabĺčkom 

4 porcie príprava: 30 minút

Potrebujeme: 3 veľké jablká, 6 väčších mrkiev, 100 ml plnotučného mlieka, 3 vajcia, 100 g vlašských orechov, 1 lyžica trstinového cukru, 1 lyžička mletej škorice, 3 lyžice hladkej múky (podľa potreby), olej na vyprážanie, 80 g čerstvého syra

Jablká a mrkvu umyte, olúpte a nastrúhajte. Zmiešajte v mise s mliekom, vajcami, pridajte mleté orechy, trstinový cukor a škoricu. Vmiešajte múku a smažte na troške oleja z oboch strán dozlatista. Na tanieri ozdobte čerstvým syrom.

Foto: Nina Novák

Čo možno neviete o zemiakoch a im podobných hľuzách

Zemiaky doputovali do Európy v 16. storočí, kedy ich priviezli zo svojich objaviteľských výprav moreplavci. Existuje ich okolo 400 odrôd. V obchodoch sa ale s toľkými druhmi nestretnete, najčastejšie budete vyberať podľa toho, či sú skoré, či skladované, alebo podľa varných typov. Predstavíme si tiež dva "príbuzné" zemiaky, ktoré môžu spestriť váš jedálniček.

  • Rožteky: Pretiahnuté zemiaky typu A s lojovitou dužinou majú menší obsah škrobu a hodia sa do šalátov alebo ako príloha.
  • Zemiaky so žltou dužinou: Zemiaky typu B sú polopevné, majú žltú dužinu a hodia sa ako príloha, na varenie, na pečenie i smaženie.
  • Zemiaky typu C: Tieto zemiaky obsahujú najviac škrobu, dobre sa "rozsýpajú" a využijete ich do pyré či na zemiakové cesto.
  • Topinambury: Hľuzy rastliny z rodu slnečníc neobsahujú škrob, ale látku zvanú inulín. Sú teda vhodnou prílohou aj pre diabetikov, ktorí musia v jedálničku strážiť prísun sacharidov.
  • Sladké zemiaky: Rastú v tropickom podnebí a dorastajú až do veľkosti 5 kg. Pre ich zvláštnu chuť sa im hovorí sladké zemiaky. Majú pretiahnutý tvar a červenkastú šupku. Konzumujú sa podobne ako zemiaky.

Maminka na FACEBOOKU

Mamičky najviac zaujíma