AutoMag.sk SportMag.sk Orbion.sk Maminka.sk DrobecRoka.sk

Tofu na sladko? A prečo nie

Aj v lete je čas na maškrtenie. Spestriete si svoj jedálniček sladkými a chutnými „mňamkami“ z tofu, ktoré je efektívnym zdrojom bielkovín, obsahuje vysoký podiel vápnika a železa a najmä je bez cholesterolu. Život má veľa chutí, tak okúste jednu z nich.
Tofu na sladko? A prečo nie

Nepečená torta s ovocím a tofu

Čo potrebujeme:

Postup:

  • 2 balenia piškót
  • 1 kyslá smotana (sójová smotana)
  • 1 vanilkový cukor
  • 2x 180g biele tofu Lunter
  • 2x probiotický jogurt
  • 400g lesné ovocie
  • kakao na ozdobenie
  1. Poukladajte jednu vrstvu balenia piškót do formy na pečenie primeranej veľkosti .
  2. Zmixujte tofu, kyslú smotanu a jogurty zmiešané s vanilkovým cukrom na krémovú hmotu a rozotrite jej polovicu na piškóty.
  3. Pridajte rovnomernú vrstvu lesného ovocia na celú plochu a celý postup opakujte.
  4. Tortu na záver ozdobte kakaom a ovocím, ktoré vám ostalo.

Jednoduchá bábovka s tofu

Jednoduchá bábovka s tofu.jpg

Čo potrebujeme:

Postup:

  • 200g hnedého cukru
  • 200g masla
  • 4 vajcia
  • 2x 180g tofu biele Lunter
  • 1 hrnček zakysaného sójového nápoja alebo sójového nápoja
  • štipka soli
  • 1 citrón /kôra a šťava/
  • ½ sáčku kypriaceho prášku
  • 200g detskej krupice
  • 100 g čokolády na varenie
  • 2 lyžice kakaa
  • kakao na poprášenie
  1. Do misy dajte maslo, cukor, žĺtka, citrónovú šťavu a všetko vyšľahajte do svetlej peny, primiešajte tofu a mlieko alebo zakysaný nápoj. Potom primiešajte krupicu zmiešanú s kypriacim práškom a štipkou soli. Všetko dobre premiešajte.
  2. Osobitne vyšľahajte bielka, pridajte vanilkový cukor a ušľahajte sneh. Potom sneh zľahka primiešajte do zvyšnej zmesi. Primiešajte nastrúhanú čokoládu a kakao.
  3. Formu na bábovku vymažte maslom, vysypte krupicou a opatrne vlejte cesto. Bábovku pečte pri 180 približne 60 minút.

Rýchly jablkový koláč bez múky s tofu

Rýchly jablkový koláč bez múky s tofu.jpg

Čo potrebujeme:

Postup:

  • 5 vajec
  • 250g hnedého cukru
  • 150g masla
  • 5 x 180g biele tofu Lunter
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 škoricový cukor
  • 5 lyžíc hrubej múky = na formu
  • 1 prášok do pečiva
  • 4 jablká

Na posýpku:

  • ¾ hrnčeku ovsených vločiek
  • ½ hrnčeku hnedého cukru
  • 100g masla
  • štipka soli
  1. Suroviny na posýpku zmiešajte v hlbšej nádobe rukami dokopy tak, aby sa suché ingrediencie dobre premiešali s maslom a odložte nabok.
  2. V druhej nádobe zmiešajte mixérom vajce s cukrom do hustej svetlej peny. Potom pridajte zmäknuté maslo, biele tofu, vanilkový cukor, prášok do pečiva a všetko spolu dobre premiešajte na konzistentnú masu.
  3. Plech s vyššími okrajmi vymažte maslom, posypte múkou a rozotrite v ňom pripravené cesto.
  4. Na cesto poukladajte rovnomerne na plátky nakrájané jablká, posypte ich škoricovým cukrom a pripravenou posýpkou z ovsených vločiek.
  5. Pečte do zlatista na 180 približne 50 minút.

Čokoládová nepečená torta s tofu            

Čokoládová nepečená torta s tofu.jpg

Čo potrebujeme:

Postup:

  • 200g cereálne keksy
  • 250g čokolády na varenie
  • 2x 180g tofu biele Lunter
  • 150g hnedého cukru
  • 3- 4 lyžice oleja
  1. Rozdrvte cereálne keksy na malé kúsky (dajte ich napríklad do mikroténového sáčku a rozdrvte ich tĺčikom), zmiešajte s olejom a rovnomerne nimi vyplňte tortovú formu. Nezabudnite vytvarovať aj okraj, aby ste mali do čoho vložiť náplň.
  2. Náplň je mix čokolády, tofu a hnedého cukru. Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli, tofu rozmixujte v mixéri a zmiešajte dokopy s hnedým cukrom.
  3. Pripravenú náplň rozotrite na podklad z keksov a dajte na 8 hodín do chladničky stuhnúť.
  4. Po vybratí z chladničky ozdobte tortu roztopenou čokoládou a drobným ovocím. Polevu nemusíte rozotierať ako na klasických tortách dohladka – kombinácia ležérnosti a kontrastného ovocia jej dodajú čaro vidieka.

 

Maminka na FACEBOOKU

Mamičky najviac zaujíma