AutoMag.sk SportMag.sk Orbion.sk Maminka.sk DrobecRoka.sk

Štyri chutné a lacné recepty

Chutne a lacno chce variť každý z nás. Skúste niekedy na večeru naše recepty.
Štyri chutné a lacné recepty

Zelenina na panvici s ryžou

4 porcie, 30 minút

Potrebujeme: 200 g údeného bravčového stehna, 1 lyžica olivového oleja, 200 g karfiolu, 200 g brokolice, 1 červená cibuľa, 100 g mrazeného hrášku, soľ a korenie, 200 ml smotany na varenie 12%, 400 g ryže

Bravčové mäso nakrájané na kocky orestujte na oleji, pridajte ružičky karfiolu aj brokolice a na kolieska nakrájanú cibuľu. Podlejte troškou vody a poduste krátko domäkka, asi 10 minút. Potom vmiešajte hrášok, dochuťte soľou, korením a zalejte smotanou. Duste ďalšie 3 minúty. Podávajte s uvarenou ryžou.

IMG_4205.jpg

Ryžový nákyp so slivkami

4 porcie, 30 minút

Potrebujeme: 350 g ryže, 1 liter polotučného mlieka, 2 celá škorica, štipka soli, 80 g krupicového cukru, mletá škorica, 20 g masla + na vymazanie formičiek, 3 vajcia, slivkový kompót

Ryžu presypte do hrnca, zalejte mliekom, pridajte celú škoricu, štipku soli a za občasného miešania a pri nižšej teplote varte domäkka, asi 12 minút. Potom vmiešajte cukor, mletú škoricu, maslo, žĺtky a zavárané slivky. Bielky vyšľahajte. Vymažte formičky maslom, rozdeľte do nich nákyp a ozdobte snehom z bielkov. Pečte v rúre predhriatej na 180°C dozlatista, asi 15 minút.

IMG_4232.jpg

Hrášková polievka so slaninou 

4 porcie príprava: 15 minút

Potrebujeme: 1 lyžica oleja, 1 cibuľa, 2-3 strúčiky cesnaku, 500 g mrazeného hrášku, 1 lyžica sušenej alebo čerstvej majoránky, soľ a korenie, 250 g anglickej slaniny, toastový chlieb, nastrúhaný eidam, 200 g kyslej smotany, čerstvá majoránka na ozdobu

V hrnci orestujte na oleji nasekanú cibuľku a cesnak. Pridajte mrazený hrášok, majoránku a korenie. Zalejte vodou asi tak 2 cm nad okraj. Varte 5 až 7 minút. Nakoniec dochuťte soľou a rozmixujte v krém. Na teflónovej panvici nasucho orestujte kocky slaniny a toastový chlieb, ktorý potom zasypte nastrúhaným syrom. Polievku rozdeľte do misiek, ozdobte kyslou smotanou, slaninou s krutónkami a čerstvým majoránom.

IMG_4197.jpg

Kapustové karbonátky so zemiakmi

4 porcie príprava: 25 minút

Potrebujeme: 8 malých kapustiček, 500 g mletého mäsa, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžicu sušenej alebo čerstvej majoránky, 1 lyžicu plnotučnej horčice, 2 vajcia, soľ a korenie, strúhanku podľa potreby, olej na vyprážanie, 400 g zemiakov typu B

Ružičkový kel sparte krátko horúcou vodou, nadrobno ho nasekajte a zmiešajte vo väčšej mise s mletým mäsom. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, majoránku, horčicu a vajcia. Dochuťte soľou a korením. Premiešajte, vytvorte placky a tie obaľte v strúhanke. Smažte na oleji z oboch strán, približne 8 až 10 minút. Podávajte s varenými zemiakmi.

IMG_4215.jpg

Maminka na FACEBOOKU

Mamičky najviac zaujíma