AutoMag.sk SportMag.sk Orbion.sk Maminka.sk DrobecRoka.sk

Skvelé recepty na oslavu svätého Martina

Čakanie na prvý tohtoročný sneh môžete osláviť menej tradične, ako ste boli zvyknutí. Ku klasike pridajte husacie prsia s figami a lahodné lievance.
Skvelé recepty na oslavu svätého Martina

Lievance s brusnicami

4 porcie, príprava: 50 minút

Potrebujeme: 100 ml plnotučného mlieka, 30 g prírodného cukru, 20 g droždia, 1 vajce, 250 g polohrubej múky, soľ, 3 lyžice krupicového cukru, 2 lyžičky mletej škorice, 200 g brusníc z kompótu, 250 g kyslej smotany

Do vlažného mlieka vsypte cukor a rozmiešajte. Potom pridajte rozdrobené droždie, vajce, múku a štipku soli a všetko rozmiešajte do hustého, ale tečúceho cesta. Nechajte kysnúť 30 minút na teplom mieste.

Do vymasteného lievanečníku vlievajte cesto a opekajte ho z každej strany dozlatista. V mise zmiešajte cukor so škoricou a lievance v ňom obaľujte. Podávajte s brusnicami a kyslou smotanou.

4 porcie, príprava: 50 minút

Potrebujeme: 500 g hydinových vnútorností (srdce, žalúdky), 50 g masla, 1 lyžičky drvenej rasce, 300 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen), 100 g nadrobno nakrájanej cibule, 2 bobkové listy, 500 ml vývaru (kačacieho alebo husacieho), 20 g hladkej múky, 200 ml smotany, mleté čierne korenie, soľ, muškátový oriešok, plocholistú petržlen; knedličky: 400 g hydinovej pečene, 200 g toastového chleba, 1 žĺtok, 2 strúčiky cesnaku, muškátový oriešok, drhnutie majorán, soľ a korenie

Droby odblaňte a nakrájajte na drobnejšie kúsky. V hrnci rozpustíte polovicu masla. Pridajte rascu, nakrájanú koreňovú zeleninu a cibuľu a krátko orestujte. Vložte droby a bobkový list. Zalejte vývarom a 10 minút povarte.

Medzitým pripravte zo zvyšku masla a múky svetlú zápražku. Ľahko vychladnutú zápražku pridajte do polievky. Varte ďalších 15 minút. Do prevarenej polievky vlejte smotanu. Dochuťte korením, soľou a muškátovým orieškom. Pridajte nasekanú petržlen. Na knedličky rozsekajte pečeň očistenú od blán v mixéri.

Z toastového chleba odkrojte kôrky a nalámte ich k pečeni. Pridajte žĺtok, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a mixujte. Rozmixovanú hmotu nechajte 15 minút stáť, aby zhustla.

Pokiaľ nie je dostatočne hustá a nedrží pohromade, pridajte ešte nadrvený toastový chleba. Potom z hmoty tvorte knedličky. Vložte ich do vriacej osolenej vody a varte 10 až 15 minút.

4 porcie - príprava: 50 minút

Potrebujeme: 2 veľké husacie prsia, soľ, mleté čierne korenie, 2 vetvičky tymianu, 40 cl balzamikového octu, 4 figy; zemiakovo-cibuľová galetka: 40 g masla, 1 vetvička tymiánu, 1 cibuľa nakrájaná na kolieska, 2 veľké zemiaky typu B nastrúhané na plátky, 60 g nastrúhaného tvrdého syra, 100 g natrhané mozzarelly. 2 lyžice olivového oleja, soľ a mleté čierne korenie

Prsia očistite od blaniek. Z oboch strán osoľte a okoreňte. Posypte lístkami tymianu a zľahka potrite balzamikovým octom. Jedny prsia položte kožou naspodok a naskladajte na ne figy nakrájané na kolieska. Zaklopte druhými prsiami, kožou hore, a zviažte špagátom.

Zahrejte panvicu s kovovou rukoväťou a vložte mäso. Opekajte ho z každej strany 3 až 4 minúty, aby koža bola dozlatista. Zakryte a vložte do rúry predhriatej na 180°C a pečte asi 25 minút. Potom odklopte a pečte ešte asi 10 minút, až bude koža chrumkavá a mäso mäkké. Potom nakrájajte na plátky a podávajte so zemiakovo-cibuľovou galetkou.

Na galetku rozpustite maslo v panvici. Vsypte tymián a naskladajte kolieska cibule a krátko ich opekajte na miernom plameni. Plátky zemiakov zmiešajte v mise s nastrúhaným syrom a natrhanou mozzarellou, olivovým olejom, soľou a korením.

Zemiaky rozprestrite do panvice na kolieska cibule. Vložte do rúry a pečte pri 200°C 45 minút. Potom obráťte na tanier a nakrájajte na porcie.

NÁŠ TIP: Do galetky môžete použiť akýkoľvek váš obľúbený syr - čedar, pecorino alebo parmezán.

LAHODNÉ I ZDRAVÉ

Pochádzajú z Orientu a v súčasnej dobe sa pestujú hlavne v južnej Európe, na severe Afriky, v Turecku, Kalifornii alebo Južnej Amerike. Zrelé figy sa jedia len tak alebo sa pridávajú do šalátov či dezertov, skvelé sú ale napríklad práve pripravované dokopy s mäsom alebo ako čatní. Okrem medovo sladkastej chuti sú obľúbené pre svoje zdravotné účinky: zaháňajú únavu, znižujú hladinu cholesterolu, zlepšujú výkonnosť a prospievajú mozgu aj nervom.

Foto: Nina Novak  

Maminka na FACEBOOKU

Mamičky najviac zaujíma