Káva obsahuje antioxidanty a pri konzumácii kvalitného espresa v počte štyri až šesť šálok denne dostaneme do svojho tela toľko antioxidantov, koľko ich je potrebných na zníženie pravdepodobnosti vzniku civilizačných chorôb
a onkologických ochorení. Tento počet šálok nahradí až pol kila ovocia.
Ďalej je káva skvelým pomocníkom na odbúravanie tukov v tele,“ vysvetľuje barista Michal Jakoubek. Na druhej strane, všetko s mierou. „Každý človek znesie iné denné množstvo kávy. Negatívne účinky má väčšinou u jedincov so žalúdočnými problémami.“ Napriek tomu konzumáciu kávy sprevádzajú omyly a mýty, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu. Aké sú najčastejšie?
Bezkofeínová káva je zdravá
„Ľudia často považujú bezkofeínovú kávu za zdravšiu. Väčšinou to však tak nie je, pretože kofeín sa z kávy vo veľkoobchodných reťazcoch dostáva prevažne pomocou chemikálií,“ vysvetľuje Michal Jakoubek a dodáva: „V tomto prípade
je kvalitne pripravené espreso zo 100-percentnej Arabiky vhodnejšie ako bezkofeínová káva kúpená v koncerne, keďže 100-percentná Arabika má 2x menej kofeínu než Robusta.
Ale v malých pražiarňach možno zohnať bezkofeínovú kávu, ktorá má označenie ‚swiss water process‘,, z ktorej bol kofeín odstránený vodnou cestou.“
Čím drahšia, tým kvalitnejšia
„Pokiaľ vám ide o kvalitnú čerstvú kávu, rozhodne ju nekupujte vo veľkoobchodoch. Keď sa totiž pozriete na dátum praženia, ktorý je väčšinou v týchto obchodoch starý trištvrte roka a viac, je úplne jedno, čo to bolo alebo je za kávu, pretože po toľkých dňoch sú zrnká znehodnotené a platíte len za značku.
Pokiaľ ide o ceny kávy, rolu tu hrá, či je to Arabica alebo Robusta, veľkosť plantáže a podobne. Rozhodne však nie je pravidlom, že čím je káva drahšia, tým je kvalitnejšia,“ vyvracia ďalší mýtus M. Jakoubek.
Skladujte kávu v skle a v chladničke
„Káva by sa mala skladovať na tmavom mieste, nie na dennom svetle. Vhodná
dóza na skladovanie je zo skla či nerezu a s gumovým tesnením. V chladničke alebo mrazničke vám káva navlhne a hlavne pohltí pachy z ostatných potravín,“ vysvetľuje Michal Jakoubek.
„Káva skladovaná viac než dva mesiace od doby praženia je znehodnotená, hoci je uchovávaná v trojvrstvovom obale s jednostranným ventilom. A je úplne jedno, o ktorý druh kávy ide. S kávou je to podobné ako s čerstvým pečivom.“
Dám si espreso piccolo
Táto terminológia je nesprávne použitá a rozhodne ju nepoužívajte v Taliansku, kde by sa vám vysmiali. „Espreso je len jedno, a to podľa jasných kritérií – ani stredné, ani veľké, ani malé neexistuje. Taliansky výraz piccolo je označením niečoho malého.
Rozhodne by sa nemal užívať spoločne s termínom espreso, toto svedčí iba o istých medzerách v odbore,“ uvádza na pravú mieru M. Jakoubek.
Slovníček milovníka kávy
acidita – kyslosť, v našom prípade tzv. ovocnosť kávy, ktorá určuje chuť kávy
Barista (coffee sommelier) – odborník a špecialista na prípravu kávy
cappuccino – 1/3 espreso + 1/3 horúce mlieko + 1/3 mliečna pena s minimálne 1 cm tmavým pruhom okolo šálky
Doppio – z dvojnásobnej dávky kávy espreso – 30 ml kávovej emulzie
do 20–30 sekúnd výtoku pri tlaku 9 bar a 88–93 stupňov Celzia
latte art – spôsob prípravy umeleckého obrazca na cappuccine (či inom kávovom nápoji z espresa a mliečnej peny) tým, že sa espreso nalieva do mliečnej peny a vytvorí sa ním požadovaný ornament. V tomto odbore sa tiež usporadúva majstrovstvo sveta.
latte macchiato – 1/3 horúceho mlieka + 1/3 espreso + 1/3 čisto biela mliečna pena
lungo/long espreso – 1. 30 ml espresa v lungo šálke (väčšia šálka než espreso) + kanvička s horúcou vodou, kde si sám zákazník zvolí pomer vody a kávovej emulzie 2. 30 ml horúca voda + 30 ml espresa naliateho po stene šálky
Ristretto – 20 ml kávovej emulzie