AutoMag.sk SportMag.sk Orbion.sk Maminka.sk DrobecRoka.sk

Okúzlite letným cupcakom

Pre leto je typické nielen čerstvé ovocie, ale tiež posedenia s priateľmi, záhradné párty a grilovačky. Ideálnym pohostením k týmto príležitostiam sú tortové „jednohubky“- tzv. cupcakes. Prekvapte svojich hostí jedným z nasledujúcich receptov. V každom z nich je ukrytý malý kúsok letného ovocia. A ak chcete svojich hostí skutočne prekvapiť, môžete vyskúšať menej tradičný variant – Mojito cupcake.
Okúzlite letným cupcakom

Pre zaručený úspech však nezabudnite na pečenie kúpiť rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť. Hodí sa totiž nielen na bežné pečenie, ale vďaka zvýšenému obsahu tuku aj na prípravu krémov, bez ktorých sa skutočný cupcake nezaobíde. Krém z nej pripravený je pevný a dobre tvarovateľný. Hera Maslová príchuť v sebe skĺbi pohodlie rastlinnej tukovej nátierky a maslovej arómy. Jednoducho sa s ňou pracuje ihneď po vybraní z chladničky a výborne sa spojí s ďalšími ingredienciami. Krém je navyše nadýchaný, tak nemusíte mať obavy z toho, že sa krémové dezerty na leto príliš nehodia.

Čučoriedkovo-citrónové cupcakes

(na 12 stredných cupcakes)

IMG_0679.jpg

Korpus:

  • 1 a ½ hrnčeka hladkej múky a jedna lyžica navyše
  • 10 lyžíc kryštálového cukru
  • ½ lyžičky soli
  • 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
  • 1/8 lyžičky sódy
  • ¼ hrnčeka rozpustenej rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť
  • 1 veľké vajíčko alebo 2 menšie
  • ½ hrnčeka cmaru
  • ½ hrnčeka plnotučného mlieka
  • kôra z 1 citróna
  • ¾ hrnčeka čučoriedok

Krém:

  • ½ hrnčeka smotanového syra (mascarpone)
  • 3 lyžice rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť
  • kôra z 1 citróna
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/8 lyžičky sódy
  • 1 a ½ hrnčeka práškového cukru
  • 3 lyžice kvalitnej čučoriedkovej marmelády (nemusí byť)
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

Postup:

  1. Rúru predhrejete na 175 °C.
  2. Vo veľkej mise zmiešate múku, kryštálový cukor, prášok do pečiva, soľ a sódu. Všetko starostlivo preosejete a premiešate tak, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne spojili.
  3. V ďalšej mise zľahka vyšľaháte rozpustenú rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť s vajíčkom. Potom do zmesi pridáte cmar, mlieko a citrónovú kôru.
  4. Nakoniec do mokrej zmesi vmiešate alebo zľahka zašľaháte múčnu zmes. Miešate alebo zľahka mixujete, pokiaľ nie sú všetky ingrediencie spojené.
  5. Nakoniec obalíte umyté a odkvapkané čučoriedky vo zvyšnej múke. Vďaka tomuto malému triku vám čučoriedky neklesnú na dno košíčkov a budú krásne rozprestreté.
  6. Pečiete asi 25 minút, alebo pokiaľ nevyjde z cesta špajdľa suchá.
  7. Korpusy necháte ešte 5 minút na plechu, a potom ich premiestnite na chladiacu mriežku a necháte celkom vychladnúť.

Postup krém:

  1. Na krém vyšľaháte rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť spolu so smotanovým syrom (mascarpone). Vmiešate citrónovú kôru, vanilkový extrakt a soľ. Postupne pridávate práškový cukor a šľaháte aspoň 5 minút, pokiaľ nedosiahnete krásne hladkú konzistenciu.
  2. Ak chcete mať krém extra čučoriedkový, pridáte do neho 3 lyžice dobrej čučoriedkovej marmelády.
  3. Na záver zľahka vmiešate citrónovú šťavu.

Postup zdobenia:

  1. Korpusy zdobíte pripraveným krémom, čerstvými čučoriedkami a čerstvo nastrúhanou kôrou z citróna.

Malinovo-kokosové cupcakes

(na 12 stredných cupcakes)

IMG_0692.jpg

Korpus:

  • 60 g strúhaného sušeného kokosu a trošku navyše na dekoráciu
  • 125 g hladkej múky
  • 1,5 lyžičky prášku do pečiva
  • 125 g kryštálového cukru
    • ½ lyžičky sódy
    • 125 g Hera Maslová príchuť
    • 2 veľké vajcia alebo 3 menšie
    • 1,5 lyžice plnotučného mlieka
    • 3 lyžice ovocnej omáčky

Ovocná omáčka:

  • 200 g čerstvého alebo mrazeného ovocia (zmes akýchkoľvek lesných plodov – maliny, čučoriedky, černice. Pridať môžete aj jahody, čerešne alebo višne, ktoré omáčku krásne oživia.)
  • 60 g kryštálového cukru
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

Krém:

  • 150 g Hera Maslová príchuť
  • 300 g práškového cukru
  • 3-4 polievkové lyžice kokosového krému

Postup:

  1. Rúru predhrejete na 170 °C.
  2. Do vyššej panvice alebo kastrólika vložíte ovocie a kryštálový cukor. Na strednom plameni zmes zahrejete a privediete do varu. Hneď potom plameň stlmíte a necháte prebublať asi 10-15 minút, alebo pokiaľ omáčka nezhustne. Necháte vychladnúť.

Tip: Pevnejšie ovocie bude potrebovať na prevarenie viac času alebo ho stačí rozmliaždiť pomocou klasického šťúchadla. 

  1. Opečiete strúhaný kokos. Plech vyložíte papierom na pečenie, nasypete naň kokos a rovnomerne ho rozprestriete po celej ploche. Pečiete približne 3-4 minúty, alebo pokiaľ nebudete mať krásnu zlatistú farbu. Necháte ho úplne vychladnúť.
  2. Do veľkej misy preosejete všetky suché ingrediencie, pridáte opečený kokos, zmäknutú rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť a vajíčka. Všetko spolu šľaháte asi 1 minútu.
  3. Do cesta vlejete mlieko a šľaháte ešte pol minúty, alebo pokiaľ nie sú všetky ingrediencie spojené.
  4. Kraje misy zotriete stierkou a ešte naposledy prešľaháte, aby ste sa uistili, že je cesto správne spracované.
  5. Do cesta nakoniec pridáte ovocnú omáčku, ktorú pomocou špajdle nepravidelne zapracujete.
  6. Cesto naplníte do košíčkov, ktoré plníte maximálne do ¾ ich výšky. Pečiete približne 20 minút v predhriatej rúre.
  7. Korpusy necháte po upečení ešte 5 minút na plechu, a potom ich premiestnite na chladiacu mriežku a necháte celkom vychladnúť.

Postup krém:

  1. Na krém vyšľaháte rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť spolu s práškovým cukrom. Šľaháte tak dlho, pokiaľ nedosiahnete nadýchanú konzistenciu.
  2. Nakoniec pridáte kokosový krém a šľaháte tak dlho, pokiaľ krém nie je jemný.

Postup zdobenia:

  1. Korpusy zdobíte pripraveným krémom.
  2. Čiapočky krému obalíte v strúhanom kokose.
  3. Môžete dozdobiť zvyšným ovocím alebo ovocnou omáčkou.

Jahodovo-rozmarínové cupcakes

(na 12 stredných cupcakes)

IMG_0704.jpg

Korpus:

  • 125 g hladkej múky
  • 1,5 lyžičky prášku do pečiva
  • 125 g kryštálového cukru
  • ¼ lyžičky sódy
  • 125 g Hera Maslová príchuť
  • 2 veľké vajcia alebo 3 menšie   
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 1,5 lyžice rozmarínového mlieka
  • 100 g najemno nakrájaných čerstvých jahôd

Rozmarínové mlieko:

  • 200 ml mlieka (polo alebo plnotučného podľa výberu)
  • 1,5 - 2 lyžice čerstvého rozmarínu

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 70 g práškového cukru
  • 100 ml smotany (minimálne 30%)
  • ružové potravinárske farbivo

Postup:

  1. Rúru predhrejete na 170 °C.
  2. Na prípravu rozmarínového mlieka použijete kastrólik s hrubším dnom. Nalejete doňho mlieko a pridáte rozmarín. Privediete do varu a ihneď potom plameň stlmíte na minimum. Zahrievate 2 minúty, odstavíte z ohňa a necháte celkom vychladnúť.
  3. Do veľkej misy preosejete všetky suché ingrediencie, pridáte zmäknutú rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť a vajíčka. Všetko spolu šľaháte asi 1 minútu.
  4. Do cesta vlejete rozmarínové mlieko a vanilkový extrakt a šľaháte ešte pol minúty, alebo pokiaľ nie sú všetky ingrediencie spojené.
  5. Kraje misy zotriete stierkou a ešte naposledy prešľaháte, aby ste sa uistili, že je cesto správne spracované.
  6. Zľahka vmiešate najemno nakrájané čerstvé jahody.
  7. Cesto naplníte do košíčkov, ktoré plníte maximálne do ¾ ich výšky. Pečiete približne 20 minút v predhriatej rúre.
  8. Korpusy necháte po upečení ešte 5 minút na plechu, a potom ich premiestnite na chladiacu mriežku a necháte celkom vychladnúť.

Postup krém:

  1. Na krém vyšľaháte mascarpone spolu s preosiatym práškovým cukrom. Zašľaháte smotanu a šľaháte dovtedy, pokiaľ sa všetky ingrediencie nespoja.
  2. Ak chcete krém sfarbiť, pridáte farbu už vo fáze šľahania mascrapone s preosiatym práškovým cukrom.

Postup zdobenia:

  1. Hotové cupcakes zdobíte pripraveným krémom a prípadne čerstvými jahodami.

Mojito cupcakes

(na cca 12 stredných cupcakes)

IMG_1277.jpg

Korpus:

  • 113 g Hera Maslová príchuť
  • 130 g kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu alebo polovica vanilkového struku
  • 60 ml plnotučného mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • 30 g kondenzovanej limetkovej kôry alebo kôry z citrusu
  • štipka soli
  • 1,5 lyžičky kypriaceho prášku
  • kôra z jednej limetky
  • 2 lyžice limetkovej šťavy

Krém:

  • 250 g Hera Maslová príchuť
  • 190 g práškového cukru 
  • 50 ml plnotučného mlieka
  • 8 cl bieleho rumu
  • 20 g kryštálového cukru / môžeme nahradiť aj tmavým trstinovým
  • lístky z troch vetvičiek mäty

Postup:

  1. Predhrejete rúru na 175 ˚C.
  2. Zmäknutú rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová vyšľaháte s kryštálovým cukrom do hladkej peny. Pridáte postupne vajce a vanilkový extrakt či struk.
  3. V ďalšej mise preosejete múku, kypriaci prášok a soľ.
  4. Do vyšľahanej peny prisypete polovicu múčnej zmesi a mlieko. Krátko zašľaháte. Dosypete zvyšok sypkých surovín, nastrúhanú limetkovú kôru a kondenzovanú kôru z limetky či citrusov. Všetko dôkladne prešľaháte.
  5. Na záver opatrne vmiešate limetkovú šťavu.
  6. Pripravené cesto rovnomerne rozdelíte do formy na muffiny, vyloženej papierovými košíčkami. Pečiete 17-20 minút, upečenie vyskúšate zapichnutím špajdle – pokiaľ sa nelepí, sú upečené.

Postup krém:

  1. Na krém vyšľaháte zmäknutú rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť s práškovým cukrom do hladka. Postupujete tak, že na dno umiestite do jednej časti rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť a do druhej nasypete práškový cukor, ktorý zalejete a premiešate s vlažným mliekom. Potom začnete všetko šľahať do hladkej peny.
  2. Medzitým dáte do kastrólika limetkovú šťavu, nasekané lístky mäty, práškový cukor a biely rum. Krátko povaríte, necháte vychladnúť. Takto pripravenú šťavu opatrne primiešate do krému. 
  3. Necháte vychladnúť v chladničke.

Postup zdobenia:

  1. Zdobíte podľa fantázie, napr. limetkou a čerstvou mätou. Dobre vyzerá aj posyp trstinovým cukrom.

Limetkové limonádové cupcakes s ovocným krémom

(na cca 12 stredných cupcakes)

Letni (1).jpg

Korpus:

  • 115 g zmäknutej rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť
  • 130 g kryštálového cukru
  • 3 stredne veľké vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu, alebo semienka z ½ vanilkového struku
  • 60 ml plnotučného mlieka
  • 100 g hladkej múky
  • 95 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • 1,5 lyžičky prášku do pečiva
  • kôra z 1 limetky a šťava z nej

Krém:

  • 200 ml plnotučného mlieka
  • 20 g ovocného pudingu
  • 125 g Hera Maslová príchuť       
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g bielej čokolády

Postup:

  1. Predhrejete rúru na 170 ˚C.
  2. V mise vyšľaháte zmäknutú rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť do krému. Postupne pridávate preosiaty práškový cukor a šľaháte tak dlho, pokiaľ sa nevytvorí hladká pena. Pridáte postupne celé vajcia, vždy jedno po druhom. Ďalej pridáte vanilku alebo vanilkový struk, ktorý najprv rozkrojíte a nožom vyškrabete jeho obsah, limetkovú kôru a šťavu.
  3. Obe preosiate múky zmiešate v inej mise so soľou a práškom do pečiva.
  4. Do cesta pridáte polovicu múčnej zmesi a mlieko a šľaháte, pokiaľ sa ingrediencie nespoja. Nakoniec pridáte druhý diel múčnej zmesi a ešte raz zašľaháte, pokiaľ nie je cesto hladké a kompaktné.
  5. Košíčky na pečenie plníte do 3/4 a dáte piecť na 20-22 minút. Hneď ako sú košíčky upečené, necháte ich ešte 5 minút na plechu alebo v košíčkoch na pečenie, a potom ich premiestite na chladiacu mriežku.

Postup krém:

  1. Uvaríte puding v 200 mililitroch plnotučného mlieka a necháte za stáleho miešania vychladnúť. Prípadne dáte do nerezovej misy, ktorú zakryjete potravinárskou fóliou a necháte vychladnúť pri izbovej teplote.
  2. Vo vodnom kúpeli rozpustíte 100 g čokolády a necháte celkom vychladnúť. 
  3. V mise vyšľaháte zmäknutú rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť, do ktorej primiešate preosiaty práškový cukor.  Do vzniknutej hmoty postupne zašľaháte vychladnutý puding.  Nakoniec zľahka vmiešate rozpustenú čokoládu.

Postup zdobenia:

  1. Hotové cupcakes zdobíte pripraveným krémom podľa fantázie, napr. čerstvými jahodami, limetkou alebo čerstvou mätou.

Tip: Krém môžete urobiť z akejkoľvek príchuti pudingu.

Maminka na FACEBOOKU

Mamičky najviac zaujíma