AutoMag.sk SportMag.sk Orbion.sk Maminka.sk DrobecRoka.sk

Jarné recepty bez zložitej prípravy

Nemusíte mať strach zo zložitej prípravy, tieto recepty hravo zvládnete.
Jarné recepty bez zložitej prípravy

Piškótový baránok

  • forma s dĺžkou 30 cm
  • príprava: 70 minút
  • 4 vajcia
  • 120g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • kôra z 1 citróna
  • 180ml plnotučného mlieka
  • 250g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 50g rozpustenej Hery
  • masť a hrubá múka na vymastenie formy

Žĺtky oddeľte od bielkov a vymiešajte ich s cukrom a kôrou z citróna. Prilejte mlieko a vmiešajte múku a prášok do pečiva. Nakoniec votrite Heru a ušľahané bielky. Cesto vlejte do vymastenej a vysypanej formy na barančeka, priklopte, vložte do predhriatej rúry na 180°C a pečte približne hodinu.

Priebežne kontrolujte, špajdľou zistite, či nie je cesto vo vnútri lepivé. Ešte za tepla barančeka vyklopte. K tomu vám môže pomôcť napríklad utierka namočená v studenej vode.

2.jpg

Jarná zeleninová polievka

  • 4 porcie
  • príprava: 60 minút
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1/2 zeleru
  • 2 lyžice masla
  • 3 zemiaky typu A
  • 4 stonky stonkového zeleru soľ
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • 2 guličky nového korenia
  • 1 bobkový list
  • 150 g hrášku
  • jarné bylinky (pažítka, petržlen)

Koreňovú zeleninu očistite, nakrájajte na kocôčky a orestujte na masle dozlatista. Potom vmiešajte na kocôčky nakrájané zemiaky, stonkový zeler a zalejte vodou alebo zeleninovým vývarom.

Dochuťte soľou, pridajte guličky čierneho korenia, nového korenia, bobkový list a varte približne 40 minút.
Na posledných 5 minút pridajte hrášok. Na tanieri ozdobte nadrobno nasekanými čerstvými bylinkami a podávajte so žihľavovým zvitkom.

1.jpg

Žihľavový zvitok

  • 4–6 porcií príprava: 30 minút
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 2 vajcia
  • 100 g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 šalotka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 reďkovky
  • 3 veľké hrste čerstvej žihľavy
  • soľ a korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

V mise zmiešajte mlieko, celé vajcia, múku a prášok do pečiva. Do cesta zapracujte nadrobno nakrájanú šalotku, cesnak, reďkovky, dochuťte soľou a korením. Nakoniec pridajte nasekanú žihľavu a petržlen.

Všetko premiešajte a nechajte chvíľku, asi 5 minút, odstáť. Na panvici rozohrejte olej a zmes na ňu nalejte. Smažte z oboch strán dozlatista. Potom zvitok nakrájajte na tenké rezančeky a vmiešajte ich do hotovej polievky.

Jahňacia kotletka so zeleninou

  • 4 porcie
  • príprava: 2 hodiny
  • 4 jahňacie kolienka
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku
  • + 2 celé hlavičky
  • soľ a čierne korenie
  • 6–8 malých mrkiev
  • 100 g fazuľových strukov
  • 400 g zemiakov typu A

Jahňacie kolienka varte v zeleninovom vývare asi 60 minút. Potom ich potrite olivovým olejom s prepasírovaným cesnakom, soľou a korením. Preložte
do pekáčika spoločne s koreňovou zeleninou pokrájanou na menšie kúsky a cesnakovou hlavičkou rozkrojenou na polovice.

Pečte odklopené v rúre pri 180 °C asi 45 minút. V priebehu pečenia potierajte zvyšnou zmesou. Ku koncu pridajte fazuľové struky, aby sa len zľahka opiekli. Podávajte so zemiakmi uvarenými v šupke.

3.jpg 

Maminka na FACEBOOKU

Mamičky najviac zaujíma