AutoMag.sk SportMag.sk Orbion.sk Maminka.sk DrobecRoka.sk

Grilovacia sezóna s chuťou cupcakes

Leto je tu a s ním aj sezóna grilovania. Čaká nás teda príjemne strávený čas s blízkymi priateľmi pod šírym nebom a samozrejme mnoho skvelého jedla. Ak chcete byť príjemným hostiteľom, prichystajte svojim hosťom okrem mäsa a zeleniny tiež niečo špeciálne. Vyskúšať môžete napríklad netradičné cupcakes na slano. Tieto obľúbené minitortičky totiž nemusíte pripravovať iba ako sladký dezert. S použitím cukety, syra, tekvice alebo trebárs lososa vytvoríte lahodné jednohubky hodiace sa na každú záhradnú party.
Grilovacia sezóna s chuťou cupcakes

Nemusíte sa báť, že by ste prípravu cupcakes nezvládli, veď ich pečenie nie je vôbec žiadna veda. Ich prípravu ešte viac uľahčí rastlinná tuková nátierka Hera Maslová príchuť, ktorá sa hodí nielen do korpusu, ale tiež do krémov rôznych príchutí. Práca s rastlinnou tukovou nátierkou Hera Maslová príchuť je navyše rýchla. Po vybratí z chladničky rovno tvoríte. Vďaka vyššiemu obsahu tuku na seba dobre viaže ďalšie ingrediencie, ktoré na prípravu krému použijete.

Syrovo-cuketové cupcakes so sušenými paradajkami

(na 12 stredných cupcakes)

IMG_3978.jpg

Korpus:

  • 100 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 2 veľké vajcia alebo 3 menšie
  • 100 ml plnotučného mlieka
  • soľ
  • korenie
  • 1,5 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 menšia cuketa
  • 50 g nastrúhaného parmezánu (alebo viac podľa chuti)
  • 100 g tvrdého syra (čedar, gouda alebo váš obľúbený)
  • 20 g sušených paradajok v olivovom oleji
  • bazalka
  • 50 ml rozpustenej a vychladenej rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť

Paradajkový krém:

  • 70 g ricotty  alebo krémového syra
  • 100 g rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť
  • 5 - 7 lístkov čerstvej bazalky
  • 10 sušených paradajok v olivovom oleji (osušených)
  • 1 - 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • korenie

Postup:

Rúru predhrejete na 180 ˚C. Najskôr preosejete obe múky spolu s práškom do pečiva. Vo väčšej mise zmiešate vajcia, preosiatu múčnu zmes, mlieko a rozpustenú rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť do hladkého cesta. Sušené paradajky, tvrdý syr, cuketu a bazalku pokrájate na menšie kúsky. Všetky nakrájané ingrediencie vmiešate do pripraveného cesta spolu s nastrúhaným parmezánom. Nakoniec jemne ochutíte korením a soľou.

Košíčky plníte do ¾ výšky a pečiete približne 20 - 25 minút, alebo pokiaľ nevyjde špajdľa z cesta suchá. Po upečení necháte ešte 5 minút odležať na plechu na pečenie, a potom premiestnite na chladiacu mriežku a necháte vychladnúť.

V mixéri rozdrvíte na hladkú pastu sušené paradajky, bazalku, strúčiky cesnaku a rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť. Zmes osolíte a okoreníte. Nakoniec už iba zľahka vmiešate ricottu alebo krémový syr.

Vychladnuté cupcakes zdobíte paradajkovým krémom a lístkami bazalky.  

Lososové cupcakes s krémovým syrom a pestom

(na 6 - 8 väčších cupcakes)

IMG_3959.jpg

Korpus:

  • 2/3 hrnčeka hladkej múky
  • ½ hrnčeka kukuričnej múky
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • ½ hrnčeka strúhaného čedaru (alebo iného tvrdého syra s výraznejšou chuťou)
  • soľ
  • korenie
  • 2 lyžice rozpustenej rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť
  • 2/3 hrnčeka cmaru
  • 1 lyžička bazalkového pesta
  • 1 vajce
  • 8 - 10 cherry paradajok

Na zdobenie:

  • 1 balenie krémového syra (približne 125 g)
  • 50 - 70 g rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť
  • 8 plátkov údeného lososa
  • pesto
  • žerucha alebo iné bylinky

Postup:

Rúru predhrejete na 180 ˚C. Plech na muffiny vyložíte košíčkami na pečenie (pokiaľ plech vymastite a vysypete polohrubou múkou, nie je nutné košíčky použiť).  Obe múky preosejete spolu so sódou. Do múčnej zmesi vmiešate mokré ingrediencie – cmar, rozpustenú rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť, vajce a pesto. Miešate, pokiaľ sa cesto nespojí. Nakoniec vmiešate nastrúhaný syr a zmes okoreníte a osolíte.

Košíčky plníte do 2/3. Do každého vtlačíte cherry paradajku, ktorá by mala byť z väčšej časti ponorená. Pečiete 20 - 25 minút, alebo pokiaľ nevyjde špajdľa z cesta suchá. Po upečení necháte ešte 5 minút odležať na plechu na pečenie, a potom premiestnite na chladiacu mriežku a necháte vychladnúť.

Keď sú košíčky vychladnuté, odrežete ich vrchy tak, aby ste mali rovné plochy. Každý košíček potriete štedrou dávkou krémového syra, ktorý ste zmiešali s odležanou rastlinnou tukovou nátierkou Hera Maslová príchuť a jemne potriete pestom. Nakoniec naaranžujete plátok údeného lososa a posypete bylinkami. Zľahka priklopíte odrezaným vrchom korpusu a servírujete.

Kukuričné cupcakes s chorizom a cesnakovo-bylinkovým krémom

(na 12 stredných cupcakes)

IMG_3972.jpg

Korpus:

  • 250 g hladkej múky
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 väčšie vajcia alebo 3 menšie
  • 50 g rozpustenej rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť
  • 200 ml cmaru
  • soľ
  • korenie
  • 80 g nahrubo nastrúhaného tvrdého syra (napríklad ementálu alebo goudy)
  • 150 g salámy chorizo
  • 1 jarná cibuľka
  • väčšia hrsť sladkej konzervovanej kukurice

Cesnakovo-bylinkový krém:

  • 1 balenie cesnakového syra s bylinkami (približne 125 g)
  • 70 g rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť
  • plátky choriza na ozdobu

Postup:

Rúru predhrejete na 190 ˚C. Plech na muffiny vyložíte košíčkami na pečenie (pokiaľ plech vymastite a vysypete polohrubou múkou, nie je nutné košíčky použiť). 

V jednej mise preosejete suché ingrediencie – múku a kypriaci prášok do pečiva. Do múčnej zmesi zašľaháte mokré ingrediencie – vajce, rozpustenú rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť, cmar, soľ a korenie. Nakoniec zľahka vmiešate do cesta nahrubo nastrúhaný syr, chorizo pokrájané na kocky, najemno nakrájanú jarnú cibuľku a kukuricu.

Košíčky plníte do 2/3 a pečiete 20 - 25 minút, alebo pokým nevyjde špajdľa z cesta suchá. Po upečení necháte ešte 5 minút odležať na plechu na pečenie, a potom premiestnite na chladiacu mriežku a necháte vychladnúť.

Na krém zmiešate čerstvý syr spolu s rastlinnou tukovou nátierkou Hera maslová príchuť. Pripraveným krémom zdobíte cupcakes. Nakoniec dozdobíte pripravenými plátkami choriza.

Tekvicové cupcakes s feta syrom

(na 12 väčších cupcakes)

IMG_3944.jpg

Korpus:

  • 2 hrnčeky tekvice nakrájanej na menšie kocky
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie
  • 1 veľká hrsť posekaného čerstvého špenátu
  • 2 polievkové lyžice posekaného koriandru alebo petržlenovej vňate
  • 3 polievkové lyžice slnečnicových semienok (alebo mix semienok podľa chuti)
  • ¾ hrnčeka nahrubo nastrúhaného parmezánu
  • ½ hrnčeka fety nakrájanej na kocky
  • 2 lyžičky hrubozrnnej horčice
  • 2 veľké alebo 3 menšie vajcia
  • ¾ hrnčeka mlieka
  • 2 hrnčeka hladkej múky (môže byť aj v pomere 50:50 s polohrubou múkou)
  • 3 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička morskej soli

Krém z feta syru:

  • 80 g rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť
  • 150 g syru feta
  • korenie
  • bylinky a čerstvý špenát na ozdobu

Postup:

Rúru predhrejete na 200 ˚C. Plech na muffiny vyložíte košíčkami na pečenie (pokiaľ plech vymastite a vysypete polohrubou múkou, nie je nutné košíčky použiť).

Tekvicu nakrájate na menšie kocky, pokvapkáte olivovým olejom a dochutíte korením a soľou. Premiestnite na plech, ktorý ste si vyložili papierom na pečenie a dáte piecť do rúry na 15 - 25 minút, alebo pokiaľ nie je tekvica mäkká. Dáte bokom a necháte vychladnúť.

Dve tretiny upečenej tekvice premiestnite do misy a zmiešate spolu so špenátom, koriandrom (alebo petržlenovou vňaťou), slnečnicovými semienkami, parmezánom, 2/3 pripravenej fety a s hrubozrnnou horčicou. V ďalšej mise zmiešate zľahka prešľahané vajcia s mliekom a pridáte do tekvicovej zmesi. Nakoniec do nej vmiešate múku, prášok do pečiva a dochutíte soľou a korením. Všetko starostlivo zmiešate, ale nesmiete cesto zbytočne premiešavať.

Pomocou lyžice plníte pripravené košíčky (zhruba do 2/3 výšky). Pred pečením každý posypete zvyšnou tekvicou a feta syrom. Pečiete asi 15 - 20 minút, alebo pokiaľ nie sú košíčky zlatistej farby. Po upečení necháte ešte 5 minút odležať na plechu na pečenie, a potom premiestnite na chladiacu mriežku a necháte vychladnúť.

Na krém si pomocou tyčového mixéru rozmixujete feta syr. Potom do neho zašľaháte odležanú rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť a nakoniec dochutíte korením. Feta syr je dostatočne slaný, preto nie je nutné krém soliť. Nakoniec dozdobíte čerstvým špenátom alebo bylinkami.

Maminka na FACEBOOKU

Mamičky najviac zaujíma