AutoMag.sk SportMag.sk Orbion.sk Maminka.sk DrobecRoka.sk

Dezerty plné ovocia

Milujete jahody, maliny, čučoriedky a ďalšie chutné poklady z lesa či záhrady? Ak áno, pripravte z nich sladkú bodku po letnom rodinnom obede.
Dezerty plné ovocia

Krehký koláč s citrónovým krémom

1 okrúhla forma s Ø 26 cm/príprava: 40 minút + odležanie 

CESTO:

  • 300 g hladkej múky, 150 g masla, 100 g práškového cukru, 1 vajce, soľ

NÁPLŇ:

  • 300 ml smotany 33 %, 3 vajcia, 3 žĺtky, 120 g krupicového cukru, 1 citrón, 200 g ostružín 

Nakrájané maslo prepracujte s múkou, cukrom, soľou a vajcom. Cesto nechajte vo fólii 30 minút odležať v chlade. Potom ho rozvaľkajte a vyložte ním dno formy. Vidličkou poprepichujte a predpečte v predhriatej rúre na 200°C asi 15 minút. Zmiešajte smotanu, vajcia, žĺtky, cukor a vytlačený citrón.

Nalejte na predpečený koláč a pečte 30 až 40 minút na 140 °C. Pred podávaním ozdobte ostružinami. 

Kysnutý koláč s malinami a čučoriedkami

1.jpg

12 porcií/príprava: 50 minút + kysnutie 

CESTO:

  • 250 ml plnotučného mlieka, 42 g droždia, 100 g krupicového cukru, 250 g hladkej múky,
  • 2 žĺtky, 100 g rozpusteného masla, štipka soli 

NÁPLŇ:

  • 200 g malín, 200 g čučoriedok

MRVENIČKA: 

  • 50g masla, 100 g krupicového cukru, 100 g polohrubej múky,

NA POTRETIE:

  • 50 g masla, 2 cl tuzemského umu 

Do misy dajte teplé mlieko, droždie, trochu cukru a múky a nechajte podkysnúť kvások. Potom pridajte žĺtky, zvyšok cukru, maslo a soľ. Zapracujte múku, až vznikne vláčne cesto. Nechajte ho hodinu kysnúť. Potom ho dajte na plech s papierom na pečenie a okraje potrite vajcom. Ovocie rozprestrite na koláč a posypte mrveničkou. Pečte na 180 °C asi 35 minút. Po upečení potrite okraje rozpusteným maslom s umom.

Náš tip: Na tento skvelý nadýchaný koláč môžete využiť aj ďalšiu úrodu zo záhradky, napríklad ríbezle, ostružiny alebo jahody. 

Piškótová torta s jahodami a krém

2.jpg

1 tortová forma/príprava: 70 minút 

PIŠKÓTA:

  • 250 g zmäknutého masla, 180 g práškového cukru, 5 vajec, 250 g hladkej múky, 6 g prášku do pečiva, 1 vanilkový cukor

NÁPLŇ:

  • 250 ml smotany na šľahanie, 50 g práškového cukru, 250 g mäkkého plnotučného tvarohu, 1 lyžička vanilkového extraktu, 250 g jahôd 

Maslo vyšľahajte s cukrom, postupne pridávajte vajcia a preosiatu múku s práškom do pečiva i vanilkovým cukrom a premiešajte. Formu vyložte papierom na pečenie a vlejte cesto. Pečte na 160 °C asi 50 minút.

Nechajte vychladnúť. Smotanu vyšľahajte s cukrom, tvaroh s vanilkovým extraktom a vmiešajte do šľahačky. Polovicu krému natrite na rozrezaný korpus, druhú navrch. Ozdobte jahodami. 

Pusinky s červenými ríbezlami

3.jpg

12 kusov/príprava: 95 minút 

PUSINKY:

  • 100 ml bielkov, 150 g krupicového cukru, 2 lyžice citrónovej šťavy, 50 g práškového cukru

OMÁČKA:

  • 200 g červených ríbezlí, 50 g kryštálového cukru

Bielky šľahajte s polovicou krupicového cukru v horúcom vodnom kúpeli asi 5 minút. Odstavte, pridajte zvyšný krupicový cukor, citrónovú šťavu a vyšľahajte na pevný sneh. Nakoniec vmiešajte preosiaty práškový cukor. Hmotu naplňte do cukrárskeho vrecúška s ozdobnou trubičkou a na plechy vyložené papierom na pečenie nastriekajte pusinky.

Pečte v predhriatej rúre na 120 °C asi 50 minút. Potom rúru vypnite a nechajte dosušiť. Do kastrólika dajte 100 g ríbezlí a 50 g cukru a varte na miernom ohni asi 15 minút. Vychladnuté pusinky na tanieri polejte omáčkou a ozdobte vetvičkou ríbezlí. 

Maminka na FACEBOOKU

Mamičky najviac zaujíma