AutoMag.sk SportMag.sk Orbion.sk Maminka.sk DrobecRoka.sk

6 skvelých čokoládových receptov

Máme tu pre vás ďalšiu dávku receptov, ktorými potešíte všetkých milovníkov čokolády.
6 skvelých čokoládových receptov

Tieto recepty zvládnu úplní začiatočníci a parádu s nimi na svojom stole urobia aj pokročilí cukrári.

Domácy perník s čokoládou 

1 plech s vyšším okrajom, 40 minút + tuhnutie

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 2 lyžice kakaa, 250 g práškového cukru, 1 prášok do perníka, 1 lyžička jedlej sódy, 100 g masla, 2 vajcia, 2 lyžice medu, 250 ml plnotučného mlieka, 250 ml cmaru; Na polevu: 100 g masla, 100 g krupicového cukru, 2 lyžice kakaa, 3 lyžice plnotučného mlieka, ½ pudingového prášku

Vo väčšej mise zmiešajte všetky sypké suroviny, pridajte rozohriate maslo, vajcia, med, mlieko a cmar. Vymiešajte hladké cesto, nalejte ho na vymastený a vysypaný plech s vyšším okrajom a v predhriatej rúre pečte pri 180 ° C asi 30 minút.

Kým perník chladne, pripravte si čokoládovú polevu. V kastróliku rozohrejte maslo, na malom plameni v ňom dohladka rozmiešajte cukor, kakao a mlieko s pudingovým práškom. Hotovú polevou potrite vychladnutý perník, zúbkovaným nožom vytvorte ozdobné vlnky a nechajte v chlade stuhnúť.

11270188_11270196.jpg

Čokoládová torta s nadýchaným krémom 

forma o Ø 22 cm; 80 minút + tuhnutie

Potrebujeme: 200 g kvalitnej horkej čokolády, 30 ml silného espressa, 2 lyžičky vanilkového extraktu, 300 g hladkej múky, ½ lyžičky mletého klinčeka, ½ prášku do pečiva, 150 g mäkkého masla, 250 g krupicového cukru, 4 vajcia, 250 ml cmaru; Na krém: 3 bielky, 175 g krupicového cukru, 200 g mäkkého masla, 75 g horkej čokolády

Rúru zapnite na 175°C. Čokoládu rozpustite a zmiešajte s horúcim espressom a extraktom. Múku preosejte s klinčekmi a práškom do pečiva. Maslo vyšľahajte s cukrom do vysokej peny. Potom jedno po druhom zašľaháme vajcia. Postupne pridávajte čokoládu, múku a cmar.

Nalejte do formy a pečte 45 až 50 minút. Bielky na sneh miešajte vo vodnom kúpeli s cukrom, až sa rozpustia a teplota dosiahne 71°C. Vyšľahajte v lesklý pevný sneh - trvá to asi 15 minút. Zašľahajte maslo a rozpustenú čokoládu. Vychladnutú tortu prekrojte, premažte krémom a prekryte. Ozdobte zvyškom krému.

11270188_11270197.jpg

Koláč s domácou nutellou 

forma 30 x 15 cm, 30 minút + tuhnutie

Potrebujeme: 70 g lieskových orieškov, 150 ml salka, 100 g kvalitnej horkej čokolády (75% kakaa), 2-3 lyžice medu alebo iného tekutého sladidla (Agávový sirup apod.), 1 balenie lístkového cesta, 3-4 lyžice čokoládových hobliniek

Oriešky dajte do mixéra a rozmixujte ich - postupne budú na prach, potom sa začnú lepiť k sebe ako pasta a asi po 5 minútach z nich bude v podstate tekutina. Zmiešajte ich so salkom a nakoniec aj s rozpustenou čokoládou. Podľa chuti môžete dosladiť napríklad medom.

Rúru zapnite na 180°C. Formu vyložte listovým cestom, dno prepichajte vidličkou, prekryte papierom na pečenie a vysypte. Pečte asi 15 minút doružova. Cesto vyberte, formu s papierom zložte a na koláč natrite domáce nutellu. Posypte hoblinkami či orieškami a nechajte stuhnúť. 

11270188_11270191.jpg

Čokoládová torta s medovou ganache 

forma o Ø 26 cm, 90 minút + tuhnutie

Potrebujeme: 75 g holandského kakaa, 30 ml silného espressa, 170 ml medu, 270 g hladkej múky, ½ prášku do pečiva, 120 g mäkkého masla, 120 ml oleja, 120 g trstinového cukru, 150 g krupicového cukru, 3 vajcia, 120 ml kyslej smotany, 1 lyžička vanilkového extraktu; Na ganache: 450 g horkej čokolády (60-70%), 470 ml smotany na šľahanie, 60 ml medu, 50 g masla, 3 lyžice trstinového rumu, čokoláda na hoblinky

Nedeste sa množstvom surovín, torta je na výrobu jednoduchá! Rúru zapnite na 175°C. Tortový ráfik vyložte pruhom papiera na pečenie a z papiera urobte aj dno. Do kakaa vmiešajte kávu a med a nechajte vychladnúť.

Zmiešajte múku a prášok do pečiva. Maslo vyšľahajte a postupne pridávajte olej a obidva cukry. Šľahajte, kým hmota nebude hladká a nadýchaná. Pridávajte jedno po druhom vajci, smotanu a vanilku. Zašľahajte múku s práškom do pečiva a po tretinách i kakaovú zmes. Cesto nalejte do formy a pečte 40 až 50 minút, kým špajla nebude po vytiahnutí suchá.

Pripravte si ganache. Čokoládu nalámte na kúsky. Smotanu zohrejte a rozmiešajte v nej med, nesmie ale vrieť. Nalejte ju na čokoládu, nechajte chvíľu odstáť, a potom všetko vymiešajte s kúskom masla a rumom v hladký krém. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

Vychladnutý korpus dvakrát prekrojte a premažte časťou krému. Potom ho priklopte späť. Tenkou vrstvou potrite celý povrch, aby ste zafixovali omrvinky. Nechajte stuhnúť a nakoniec potrite štandardnou vrstvou. Ozdobte hoblinkami a nechajte stuhnúť v chladničke do druhého dňa. Tortu podávajte odležanú pri izbovej teplote.

Náš tip: Ak ráfik torty najprv trochu potriete maslom, bude v ňom papier na pečenie pred naliatím cesta lepšie držať.

11270188_11270199.jpg

Brownies s orechmi 

forma 20 x 20 cm, 50 minút

Potrebujeme: 110 g masla, 220 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukor, 120 ml jablkového džúsu, 120 ml polotučného mlieka, 2 vajcia, 220 g celozrnnej múky, štipka soli, 2 vrchovatej lyžice kakaa, 1 lyžička prášku do pečiva, 150 g horkej čokolády, ½ hrnčeka nasekaných orechov

Rúru zapnite na 180°C. Maslo vyšľahajte s oboma cukrami a postupne do neho zašľaháme aj jablkový džús. Pridajte mlieko a jedno po druhom vajci. Múku preosejte so soľou, kakaom a práškom do pečiva a vzniknutú zmes pomaly zašľahajte do tekutej časti cesta a vmiešajte rozpustenú čokoládu.

Keď cesto drží pohromade, vmiešajte doň nasekané orechy. Nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie a pečte asi 30 minút. Nechajte vychladnúť a pred podávaním poprášte kakaom.

11270188_11270190.jpg

Oriešková čokoláda 

1 tabuľka príprava: 15 minút + tuhnutie

2 lyžice lieskových orieškov, 100 g horkej alebo mliečnej čokolády, podľa chuti ½ lyžičky morskej soli

Rúru zapnite na 180°C. Oriešky rozprestrite na plech a asi 7 minút pečte. Potom ich vyberte a rukami z nich zložte šupky - tie by mali ísť dole úplne samé. Dve tretiny čokolády rozpustíme vo vodnom kúpeli. Pridajte zvyšok čokolády a miešajte, kým sa aj tá nerozpustí - výsledná zmes by mala mať 32°C.

Oriešky nasypte na dno formy vyloženej papierom na pečenie a zalejte roztopenou čokoládou. Tú poklepávaním zospodu formy rovnomerne rozprestrite. Nakoniec môžete čokoládu zľahka ochutiť kryštálikmi soli. Nechajte stuhnúť.

Náš tip: Namiesto lieskových orieškov môžete použiť aj vlašské alebo mandle.

11270188_11270201.jpg

Maminka na FACEBOOKU

Mamičky najviac zaujíma