AutoMag.sk SportMag.sk Orbion.sk Maminka.sk DrobecRoka.sk

5 rýchlych chutných a zdravých večerí

Po príchode domov nikto nechce tráviť dlhé hodiny pri sporáku. A teraz po vianociach sa budú hodiť odľahčené recepty.
5 rýchlych chutných a zdravých večerí

Obalované syrové guličky so šalátom

(4 porcie, 20 minút)

Potrebujeme: 2 balenia čerstvého syra, hrsť vlašských orechov a ľanových semienok

1 balenie slaných sušienok, 2 červené repy predvarené, rukola, balzamikový ocot olivový olej, soľ a korenie

Do syra zapracujte časť zmesi z pomletých orieškov, semienok a krekrov a vytvarujte guličky. Vo zvyšku ich obaľte. Uvarenú a olúpanú červenú repu nakrájajte na tenšie plátky. Preložte ich na taniere, ozdobte rukolou, pokvapkajte balzamikovým octom a olivovým olejom. Dochuťte soľou a korením. Obložte obalenými guľôčkami.

IMG_5788.jpg
Obalované syrové guličky so šalátom

Kuskus s morčacím mäsom a zeleninou

(4 porcie, 30 minút) 

Potrebujeme: 250 g kuskusu, olivový olej, 1 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 400 g morčacích pŕs, 1 mrkva, 1/2 celeru, sol a korenie, 1 celá škorica, 1 pomaranč, čerstvý koriander alebo petržlen

Kuskus pripravíte podľa návodu (nasypte do misky, zalejte vriacou vodou, priklopte a nechajte 10 minút napučiť; lepšie sa oddelí, keď pridáte kvapku olivového oleja). Na oleji orestujte nasekanú cibuľu a cesnak, pridajte na malé kúsky nakrájané morčacie mäso a nakrájanú zeleninu. Orestujte, potom dochuťte soľou, korením, pridajte celú škoricu a podlejte troškou vody. Duste domäkka, ku koncu vmiešajte šťavu z pomaranča. Hotovú zmes premiešajte s kuskusom, ozdobte koriandrom alebo petržlenovou vňaťou a podávajte.

IMG_5778.jpg
Kuskus s morčacím mäsom a zeleninou

Penne s pečenou tekvicou

(4 porcie, 25 minút)

Potrebujeme: 400 g cestovín, 150 g tekvice Hokkaidó, 50 ml olivového oleja, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, soľ a korenie, 100 g hlávkového kelu, 100 g čerstvého syra, 50g slnečnicových semienok

Cestoviny uvarte na skus. Tekvicu olúpte, zbavte semienok a nakrájajte na malé kúsky. Na oleji orestujte nasekanú cibuľu s cesnakom, pridajte tekvicu, osoľte a okoreňte. Opekajte dozlatista. Nakoniec pridajte na rezance nakrájanú kapustu a slnečnicové semienka. Krátko orestujte. Ešte teplú zmes zmiešajte s uvarenými cestovinami. Môžete pokvapkať olivovým olejom a ozdobiť bylinkami a čerstvým syrom.

Sendvič s marinovaným kuracím mäsom

(4 porcie, 20 minút) 

Potrebujeme: 4 kuracie prsia, 4 lyžice sójovej omáčky, 1 limetka, 1 chilli paprička, soľ a korenie, 2 lyžice olivového oleja, čerstvý koriander, 4 bagety

Kuracie prsia v celku marinujte v zmesi sójovej omáčky, šťavy a kôry z 1 limetky, nasekané chilli papričky, soli a korenia. Nechajte chvíľu odležať. Potom ich orestujte na olivovom oleji zo všetkých strán dozlatista. Na doske nakrájajte na tenšie plátky, tie vložte do rozkrojených bagiet a ozdobte koriandrom.

pondeli-montaz.jpg
Penne s pečenou tekvicou a sendvič s marinovaným kuracím mäsom

Hráškové pyré s lososom na grile

(4 porcie, 30 minút) 

Potrebujeme: 300 g zemiakov typu B, 300 g zmrazeného hrášku, 4 filety lososa, soľ a korenie, 2 lyžice olivového oleja, 50 g masla, 100 ml plnotučného mlieka, petržlenová vňať

Zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kocky. Preložte do osolenej vody a varte takmer domäkka, na posledných 5 minút pridajte hrášok. Medzitým očistite rybu, osoľte ju a okoreňte. Krátko ogrilujte filety na troške olivového oleja zo všetkých strán dozlatista. Hrášok so zemiakmi zlejte. Rozmixujte s maslom a zohriatym mliekom. Lososa podávajte s hráškovým pyré.

Pokvapkajte ešte troškou oleja a ozdobte petržlenovou vňaťou, môžete aj sezónnou zeleninou.

IMG_5813.jpg
Hráškové pyré s lososom na grile

Foto: Ondřej Košík

Maminka na FACEBOOKU

Mamičky najviac zaujíma