AutoMag.sk SportMag.sk Orbion.sk Maminka.sk DrobecRoka.sk

4 skvelé recepty ako zužitkovať zvyšné prílohy

Keď vám od obeda zostane studená ryža, zemiaky alebo špagety, môžete s prebytkami ešte zahviezdiť pri večeri. A je celkom možné, že po vyskúšaní našich receptov ich budete nabudúce variť viac zámerne.
4 skvelé recepty ako zužitkovať zvyšné prílohy

Zemiaky zapečené s koreňovou zeleninou 

2 porcie príprava: 50 minút

Potrebujeme: 1 mrkva, 1 petržlen, 20 g masla, 150 g uvarených zemiakov typu A alebo B, kúsok póru, 200 ml smotany na šľahanie, 1 vajce soľ a korenie, 1 lyžica strúhaného parmezánu

Mrkvu a petržlen očistite, nakrájajte na kúsky a orestujte na troche masla. Zalejte asi 200 ml vody a uvarte skoro domäkka. Rúru zapnite na 200°C. Vodu zlejte (a pokiaľ možno ju použite na polievku alebo do rizota ako vývar).

Zemiaky premiešajte s uvarenou zeleninou a na kolieska pokrájaným pórom. Preložte do zapekacej misky, zalejte smotanou rozšľahanou s vajcom, soľou a korením, posypte syrom a zapekajte asi 25 minút dozlatista.

bramboryzapecene.jpg

Ryžový puding 

2 porcie príprava: 30 minút

Potrebujeme: 1,5 hrnčeka uvarenej ryže, 1,5 hrnčeka plnotučného mlieka, 3 hrnčeky krupicového cukru, 25 g masla, 1 hrsť hrozienok, 1 tyčinka škorice, 1 vanilkového struku, 2 hrušky, čokoláda na ozdobu

Ryžu v hrnci zalejte mliekom, pridajte cukor, maslo, hrozienka, škoricu, semienka z 1 vanilkového struku aj struk samotný a priveďte k varu. Hrušky ošúpte, zbavte jadrovníkov, nakrájajte na kúsky a pridajte k ryži. Varte asi 20 minút, kým sa tekutina nevstrebe. Vyberte škoricu a lusk. Podávajte ozdobené nastrúhanou čokoládou.

NÁŠ TIP: Namiesto hrušiek môžete pre zmenu použiť napríklad jablká. V tom prípade ryžový puding nakoniec posypte mletou škoricou.

rýžový pudink.jpg

Zemiakové placky s parmezánom 

2 porcie príprava: 25 minút

Potrebujeme: 200 g uvarených zemiakov, 1 veľké vajce, 1 hrnček strúhanky, 100 g strúhaného parmezánu, soľ a korenie, olej na vyprážanie

Zemiaky roztlačte na kašu a zmiešajte s vajcom, asi 1 hrnčeka strúhanky a 50 g parmezánu. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Výsledné cesto je mäkké a ľahko lepivé, ale drží pohromade - množstvo strúhanky záleží na type zemiakov.

Zvyšnú strúhanku zmiešajte s parmezánom a placky zo zemiakového cesta v nej obaľujte. Vysmažte z oboch strán na rozpálenom oleji.

NÁŠ TIP: Do zemiakového cesta na placky môžete tiež vmiešať nasekanú šunku alebo salámu.

placicky.jpg

Špagetové hniezda 

2 porcie príprava: 30 minút

Potrebujeme: 150 g uvarených špagiet, 1 vajce, 150 g drvených paradajok, 3 jarné cibuľky, soľ a korenie, 70 g mozzarelly, 4-5 cherry paradajok, čerstvá bazalka

Rúru zapnite na 200°C a plech vyložte papierom na pečenie. Špagety premiešajte s vajíčkom, aby sa od seba oddelili. Drvené paradajky zmiešajte s 2 nasekanými cibuľkami a na malé kúsky nakrájanou mozzarellou, podľa chuti osoľte a okoreňte.

Cestoviny premiešajte s paradajkovou zmesou a na plechu vyloženom papierom na pečenie z nich tvorte hniezda. Pečte asi 20 minút, kým nebudú držať pohromade. Podávajte ich so šalátom z cherry paradajok a jarnej cibuľky a ozdobte čerstvou bazalkou. 

hnizda.jpg

Maminka na FACEBOOKU

Mamičky najviac zaujíma