AutoMag.sk SportMag.sk Orbion.sk Maminka.sk DrobecRoka.sk

4 recepty na jahodové dezerty

Pečenie je radosť, o ktorú sa stojí zato podeliť. O to viac, keď ide o kombináciu vlastnoručne napečených sladkých dobrôt s čerstvými sladučkými jahodami! Urobte svojim najbližším radosť a prekvapte ich jahodovým zákuskom. Jahody totiž milujú malí aj veľkí, a to v akejkoľvek podobe. Vyskúšajte napríklad jahodové cupcakes. Vyzerajú úžasne a zvládne ich aj úplný začiatočník.
4 recepty na jahodové dezerty

Red Velvet cupcakes

1.png

12 stredných cupcakes

Korpus:

  • zmiešaná zmes 100 g hladkej múky + 20 g kukuričného škrobu
  • 50 g kakaa holandského typu
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli
  • 1 vajce
  • 70 g Hera Maslová príchuť
  • 100 g kryštálového cukru
  • 50 g vanilkového cukru
  • 120 ml cmaru
  • lyžička octu
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • červené potravinárske farbivo – gélové

Krém:

  • 60 g Hera Maslová príchuť
  • 200 g syru Philadelphia alebo iného smotanového syra
  • 640 g práškového cukru

Jahody na ozdobenie

Postup:

Najskôr si pripravíme sypkú zmes, na ktorú budete potrebovať 100 g hladkej múky a 20 g kukuričného škrobu. Aspoň dvakrát preosiatu hladkú múku si zmiešate s kukuričným škrobom a zmes na záver ešte raz preosejete.

Rúru necháte predhriať na 170 °C. Zmäknutú rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť vyšľaháte do peny. Potom postupne prisypávate preosiaty cukor a šľaháte pokiaľ nebude pena hladká a nadýchaná. Potom vmiešate celé vajce.

V ďalšej miske si sfarbíte cmar (jeho farba by mala byť dostatočne výrazná, pri pečení totiž zosvetlí). V ďalšej veľkej mise si zmiešaním múky spojenej s kukuričným škrobom, kakaom, vanilkovým cukrom, práškom do pečiva a soľou vytvoríte sypkú zmes. Tú do cesta postupne zamiešavate striedavo so sfarbeným cmarom – vždy končíte múčnou zmesou. V hrnčeku si zmiešate sódu s octom a vzniknutú penu rýchlo vmiešate do cesta.

Košíčky napečenie ihneď naplníte do 3/4 a dáte piecť.  Hneď ako sú košíčky upečené, necháte ich ešte 5 minút v plechu na pečenie alebo v kosičkách, a potom ich necháte vychladnúť.

Tip: Pokiaľ vynecháte červené farbivo, autentická chuť Red Velvet vám zostane, avšak košíčky nebudú červené.

Syrový krém:

Zmäknutú rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť vyšľaháte do hladkej, nadýchanej peny a postupne pridávate preosiaty práškový cukor, pokiaľ nie je pena jednoliata a hladká. Potom postupne zašľaháte syr Philadelphia.

Tip:

Ak ste korpus nechali v prirodzenej farbe, môžete červený efekt docieliť použitím gélového farbiva do krému. Takto pripravený krém ozdobíte jahodami.

Citrónovo-makové cupcakes s jahodovým krémom plnené domácou marmeládou

2.png

12 stredných cupcakes

Korpus:

  • 115 g Hera Maslová príchuť
  • 100 g kryštálového cukru
  • 30 g domáceho vanilkového cukru
  • 3 stredne veľkých vajec
  • 60 ml vlažného mlieka
  • 100 g preosiatej hladkej múky
  • 95 g polohrubej múky
  • štipku soli
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • kôra z 2 citrónov a šťava z nich
  • 20 g maku

Jahodový krém:

  • 160 g syru Philadelphia alebo iného smotanového syra
  • 40 g Hera Maslová príchuť
  • 320 g práškového cukru
  • 3 veľké jahody nakrájané na malé kocky

Domáca jahodová marmeláda

  • ½ lyžičky kyseliny citrónovej 
  • 800 g kryštálového cukru
  • 500 g jahôd
  • 1 ks Pektogel (alebo iný želírovací prípravok)

Postup:

Rúru necháte predhriať na 175 °C. Zmäknutú rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť vyšľaháte do peny. Potom postupne prisypávate preosiaty cukor pokiaľ nebude pena hladká. Potom vmiešate celé vajce, vždy zamiešavate jedno po druhom. V ďalšej mise zmiešaním múky, soli a prášku do pečiva vytvoríte sypkú zmes. Tú do cesta postupne zapracovávate striedavo s vlažným mliekom pokiaľ nebude cesto dostatočne hladké. Cesto príliš dlho nešľahajte, iba dokiaľ sa ingrediencie pekne spojili. Pridáte kôru aj šťavu z citróna a nakoniec mak. Košíčky ihneď plníte do 3/4 a dáte piecť. Hneď ako sú košíčky upečené, necháte ich ešte 5 minút v plechu na pečenie alebo v košíčkoch, a potom ich premiestnite na chladiacu mriežku.

Domáca jahodová marmeláda:

Jahodový pretlak varíte 10 minút od bodu varu. Pridáte ostatné suroviny a varíte ešte 10 minút. Teplou jahodovou marmeládou naplníte suché poháriky a uzavriete vrchnákomkom. Poháre s jahodovou marmeládou otočíte hore dnom a necháte vychladnúť.

Jahodový krém:

Zmäknutú rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť vyšľaháte do hladkej, nadýchanej peny, a postupne pridávate preosiaty práškový cukor, pokiaľ nie je pena jednoliata a hladká. Potom postupne pridávate smotanový syr. Nakoniec ručne vmiešate nadrobno nakrájané jahody.

Po vychladnutí urobíte do vrchnej časti košíčka vykrajovačom jamôčku, ktorú naplníte domácou marmeládou. Pomocou cukrárenského vrecka a špičky nanesiete vychladený krém. 

Jahodové cheesecake cupcakes (Cheesecake cupcakes s jahodami)

3.png

12 cupcakes

Korpus:

  • 200 g sušienok
  • 100 g Hera Maslová príchuť
  • 70 g mandlí
  • 100 g práškového cukru
  • 4 plátky čírej želatíny
  • 300 ml vysokopercentnej smotany na šľahanie (minimálne 33 % tuku)
  • 300 g syru Philadelphia alebo iného smotanového syra
  • kôra z jednej limetky

Postup:

Sušienky dáte do vrecúška a valčekom na cesto ich rozdrvíte. Zmiešate so zmäknutou rastlinnou tukovou nátierkou Hera Maslová príchuť a drvenými mandľami. Vzniknutú hmotu vtlačíte do košíčkov na muffiny.

Medzitým v miske namočíte na pár minút želatínu. Prelejete ju do hrnca, privediete do varu a odstavíte z plameňa. Pridáte smotanu a miešate. Necháte mierne vychladnúť.

Preosiaty práškový cukor vyšľaháte so smotanovým syrom a limetkovou kôrou dohladka. Obe zmesi spojíte a plníte nimi pripravené košíčky, ktoré necháte aspoň 6 hodín pod fóliou odležať v chladničke, najlepšie však cez noc. 

Jahodovo-citrónové cupcakes

4.png

12 stredných cupcakes

Korpus:

  • 2 veľké vajíčka (alebo 3 menšie)
  • 1 a ½ hrnčeka hladkej múky
  • 1 a ¼ hrnčeka kryštálového cukru
  • ½ hrnčeka (125 g) Hera Maslová príchuť
  • 1/3 hrnčeka šťavy z citróna, navyše 1 lyžica
  • 3 lyžice kôry z bio citróna
  • 1/3 hrnčeka kyslej smotany
  • 2 polievkové lyžice mlieka (najlepšie plnotučného)
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky sódy
  • ¼ lyžičky prášku do pečiva

Citrónová náplň:

  • 1 vajíčko
  • 1 vaječný žĺtok
  • ¼ hrnčeka kryštálového cukru, navyše 2 lyžice
  • 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 1 polievková lyžica Hera Maslová príchuť
  • 1 a ½ lyžičky kôry z bio citróna

Krém:

  • 1 hrnček práškového cukru
  • ½ hrnčeka smotanového syra
  • ½ hrnčeka Hera Maslová príchuť
  • 3 lyžice jahodovej marmelády

Postup:

Formu na muffiny si vyložíte košíčkami. Rúru rozohrejete na 175 °C.

Pripravíte si misu na zmiešanie suchých ingrediencií. Cez sitko do nej preosejete hladkú múku, soľ, sódu a prášok do pečiva. V ďalšej malej miske si zmiešate pomocou šľahacej metličky kyslú smotanu, mlieko, vanilkový extrakt a šťavu z citróna.

V tretej väčšej mise si zmiešate tuk Hera Maslová príchuť s kryštálovým cukrom. Šľaháte pokým sa ingrediencie nespoja. Výsledná zmes by mala byť svetlá a nadýchaná. Potom pridáte vajce, vždy jedno po druhom a vždy starostlivo zašľaháte. Do takto pripravenej zmesi pridáte kôru z citróna a premiešate.

K zmesi striedavo pridávate múčnu zmes a zmes z kyslej smotany. Vždy pridáte 1/3 z každej zmesi a premiešate. Pokračujete tak dlho, pokým nespotrebujete celé množstvo, až končíte vždy múčnou zmesou. Celú zmes mixujete na menších otáčkach, aby ste do cesta nedostali príliš vzduchu. Cesto navrstvíte do pripravovaných košíčkov a pečiete 30-35 minút, alebo pokiaľ špajdľa z cesta nebude po pichnutí suchá.

Pokiaľ sa korpusy pečú, pripravíte si citrónovú náplň. V nerezovej miske si metličkou zmiešate cukor, vajíčko, vaječný žĺtok, rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť a citrónovú šťavu a kôru a vložíte nad vodný kúpeľ (uistite sa, že sa voda nedotýka misy). Zmes nad vodným kúpeľom zahrievate približne 15 minút, alebo pokiaľ nezačne tuhnúť. Miešate metličkou minimálne každé 2 minúty. Odstavíte z tepla, preložíte do misky a necháte úplne vychladnúť. Zmes krásne zhustne.

Na krém si najprv zmiešate práškový cukor so smotanovým syrom. Hneď ako je zmes spojená a hladká, po kúskoch pridávate zmäknutú rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť. V momente, keď sú všetky ingrediencie spojené, pridáte jahodovú marmeládu a dobre zašľaháte.

Do vychladnutých korpusov urobíte lyžičkou malé jamôčky, ktoré naplníte pripravenou citrónovou náplňou. Dozdobíte jahodovým krémom.

Tip: Ak chcete mať krém tuhší, pripravte si ho vopred a nechajte ho v chladničke vychladiť aspoň po dobu 2-3 hodín. Krém si tiež môžete pripraviť deň vopred, prikryť potravinárskou fóliou a použiť, až keď ho budete potrebovať.

Maminka na FACEBOOKU

Mamičky najviac zaujíma