AutoMag.sk SportMag.sk Orbion.sk Maminka.sk DrobecRoka.sk

4 recepty na grilovačku

Letné dni sú ako stvorené na grilovanie. Ak ste milovníkmi mäsa alebo dávate prednosť zelenine, nasledujúce recepty vám iste zaručia gurmánsky zážitok.
4 recepty na grilovačku

Indické morčacie špízy so šalátom

  • 4 porcie
  • príprava: 30 minút + marinovanie a chladenie
  • 2 lyžice tandoori korenia, 800 ml smotanového jogurtu, 1 limetka, 600 g morčacích pŕs, 1 zväzok reďkoviek, 1 veľká uhorka, 1 čili paprička, soľ, 1/2 zväzku čerstvej mäty
  • Korenie tandoori zmiešajte so štyrmi lyžicami jogurtu. Pokvapkajte limetkovou šťavou.
  • Mäso nakrájajte na 2 cm široké rezančeky. Poriadne ich obaľte v marináde a napichajte na kovové špajdle. Nechajte ich chvíľu marinovať. Medzitým si pripravte šalát. Reďkovky a uhorku nastrúhajte na kolieska. Pridajte najemno nasekanú čili papričku a dochuťte soľou.
  • Zvyšný jogurt zmiešajte s nasekanou mätou a štipkou soli a dajte so šalátom do chladničky. Rošt potrite olejom a špízy grilujte 4 minúty z každej strany. Voňavé morčacie mäso podávajte so šalátom a ak veľmi páli, nezabudnite na osviežujúci jogurtový nápoj s mätou.

Náš tip:

Pri príprave používajte kuchynské rukavice. Korenie farbí a čili papričky nechávajú na rukách páliace stopy.

Zelenina na grile

Snímka obrazovky 2014-08-29 o 10.45.25.jpg

  • 4 porcie
  • príprava: 20 minút
  • 2 papriky kapie, 1 cuketa, 1 menší baklažán, 1 balenie kríčkových paradajok, 12 šampiňónov, zväzok jarnej cibuľky, olivový olej, morská soľ a čerstvo pomleté čierne korenie čerstvá petržlenová vňať, citrón
  • Zeleninu umyte a šampiňóny očistite, podľa potreby pokrájajte na menšie kúsky. Všetko dajte do misky, osoľte, okoreňte a pokvapkajte olejom. Opatrne premiešajte, aby sa chute prepojili. Zeleninu a šampiňóny dajte na gril do miest, kde nie je taká páľava.
  • Grilujte, dokiaľ sa všetko neopečie, trvá to cca 5 minút z každej strany. Podľa potreby zeleninu obracajte. Môžete pokvapkať dresingom, na ktorý zmiešate 3 lyžice olivového oleja, šťavu z 1/2 citróna, morskú soľ a čerstvo pomleté korenie.
  • Na záver posypte čerstvou petržlenovou vňaťou. Podľa chuti môžete doplniť grilovaným cesnakom. Opečená zelenina sa skvele hodí ako príloha k mäsu, ale zachutí i samotná či s chrumkavou bagetkou alebo zemiakmi.

Zeleninový koláč z grilu

Snímka obrazovky 2014-08-29 o 10.45.28.jpg

  • 4 porcie
  • príprava: 30 minút + kysnutie
  • cesto:
    500 g hladkej múky, 1 balenie sušeného droždia, 1 lyžička krupicového cukru, 1 lyžica olivového oleja štipka soli
  • náplň:
    1 baklažán, 1 cuketa, 8 zrelých cherry paradajok, 1 balenie sardel, niekoľko vetvičiek rozmarínu, kvalitný olivový olej, morská hrubá soľ
  • V miske zmiešajte suché ingrediencie a olej. Pomaly prilievajte 150 ml vody a vypracujte hladké cesto. Prikryte ho utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť, až zhruba zdvojnásobí objem (my sme ho nechali na slniečku). Rozohrejte gril a rošt potrite olejom.
  • Baklažán a cuketu nakrájajte na kolieska a opečte ich po oboch stranách. Kým začnete koláč grilovať, rozohrejte gril na vysokú teplotu
    a rošt potrite ešte raz olejom. Cesto opatrne roztiahnite do tvaru placky vysokej asi 0,5 cm a položte ju na gril.
  • Navrch rozložte grilovanú zeleninu, sardely, rozmarín a pokvapkajte olejom. Nakoniec dochuťte hrubou soľou. Potom gril priklopte a pečte dozlatista približne 20 minút.

Náš tip:

Keď cesto potriete paradajkovou omáčkou, pridáte bazalku,
oregano, mozzarellu a parmezán, získate skvelú pizzu na grile. Táto dobrota môže slúžiť ako hlavný chod, alebo tiež ako príloha k mäsu.

Hovädzie mäso na grile so šalátom

Snímka obrazovky 2014-08-29 o 10.47.12.jpg

  • 4 porcie
  • príprava: 45 minút
  • 600–800 g flank steaku (hovädzí pupok), olivový olej na potretie,
    3 červené papriky, 1 rímsky šalát, hrsť opečených mandlí, extra panenský olivový olej, hrubá morská soľ a drvené čierne korenie Poriadne rozohrejte gril. Dajte naň celý kus mäsa, ktorý ste predtým potreli olejom.
  • Opekajte ho 4 minúty po oboch stranách. Len čo je mäso opečené, dajte ho bokom, napríklad hneď vedľa grilu, aby si odpočinulo od vysokej teploty a ostalo krásne šťavnaté. Na gril položte štvrtky paprík a opečte ich, až začnú jemne černieť. Potom ich olúpte.
  • Papriky potom nakrájajte na kocôčky a premiešajte so šalátom, ktorý ste natrhali alebo nakrájali na menšie kúsky. Šalát osoľte, okoreňte, postriekajte olejom a posypte mandľami. Steak nakrájajte na plátky a ochuťte soľou a korením.

Maminka na FACEBOOKU

Mamičky najviac zaujíma