AutoMag.sk SportMag.sk Orbion.sk Maminka.sk DrobecRoka.sk

4 chutné zimné zeleninové polievky. Skúste ich

Každý vie, že zeleninový šalát vhodne doplnený rastlinnými tukmi a zdravými dochucovadlami dodá telu energiu a vitamíny, ktoré najmä v studenej časti roka tak potrebujeme. Lenže kto by v januári jedol šalát? Skúste to tento rok trochu inak a ponorte lyžicu do polievky.
4 chutné zimné zeleninové polievky. Skúste ich

Polievky sú nielen dobré, ale tiež vás nabudia, prebudia, rozveselia a ozdravia aj v dobe, keď je jar ešte v nedohľadne. Schválne ich skúste.

Pikantná tekvicová polievka

4 porcie, príprava: 30 minút

Potrebujeme: 1 tekvica Hokkaidó, 3 mrkvy, 5 stopkový zeler, soľ a korenie, 2 lyžice panenského olivového oleja, chilli papričky, tekvicové semienka, čerstvý koriander

Tekvicu a mrkvy ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky, zalejte 500 ml vody a varte do zmäknutia (bude to trvať asi 15 minút). Na posledných 5 minút pridajte na kolieska nakrájaný zeler. Rozmixujte, dochuťte soľou, korením a olivovým olejom. Ozdobte chilli papričkami a nasucho orestovaným semienkami. Môžete pridať aj čerstvý koriander.

dyně.jpg

Avokádová polievka s čerstvým syrom

4 porcie, príprava: 15 minút

Potrebujeme: 4 zrelé avokáda, 1 citrón, 1 l kuracieho vývaru, 150 g bieleho jogurtu, bazalku a oregano, soľ a korenie, 2 lyžice olivového oleja, 4 plátky parmskej šunky, 80 g čerstvého syra

Avokáda ošúpte a vykôstkujte. Preložte do mixéra, pridajte šťavu a kôru z citróna, vychladený vývar, jogurt, bazalku, oregano, soľ a korenie. Rozmixujte. Nakoniec vmiešajte olivový olej. Ozdobte nasucho orestovanými plátkami parmskej šunky a čerstvým syrom.

NÁŠ TIP: Namiesto čerstvého syra môžete vyskúšať tiež kozí syr. Jeho chuť zaujímavo zvýraznia nasekané orechy.

avokado.jpg

Polievka zo stopkového zeleru

4 porcie, príprava: 20 minút

Potrebujeme: 1-2 batáty, 10 stopkových zelerov, 2 šalotky, 2-3 strúčiky cesnaku, 300 g mrazeného hrášku, 3 lyžice nakrájaného petržlenu, soľ a korenie, 2 lyžice panenského olivového oleja, čerstvú žeruchu

Sladké zemiaky očistite a nakrájajte na kocky. Dajte do hrnca, zalejte 500 ml vody a varte do zmäknutia asi 10 minút. Na posledných 5 minút pridajte na kolieska nakrájaný stonkový zeler, šalotku a cesnak. Nakoniec krátko povarte aj s hráškom, stačí len 3 minúty. Pridajte petržlen a všetko rozmixujte dohladka. Dochuťte soľou a korením a pokvapkajte olivovým olejom. Na tanieri ozdobte žeruchou.

řapik.jpg

Špenátová polievka s rajčinami

4 porcie, príprava: 20 minút

Potrebujeme: 3 väčšie mrkvy, 500 g paradajok, špenátové listy, 3 strúčiky cesnaku, 8 vykôstkovaných datlí, 2 lyžice olivového oleja, soľ a korenie, cherry paradajky, bazalka

Očistenú mrkvu nakrájajte na menšie kúsky a uvarte v pare domäkka, asi 5 minút. Potom ju rozmixujte spolu s asi 500 ml vody, paradajkami, špenátom, cesnakom a datľami. Dochuťte olejom, soľou a korením. Ozdobte grilovanými cherry paradajkami a bazalkou.

špenat.jpg

Foto: Nina Novák

Maminka na FACEBOOKU

Mamičky najviac zaujíma