AutoMag.sk SportMag.sk Orbion.sk Maminka.sk DrobecRoka.sk

3 tipy redakcie na jesenný obed alebo večeru

Niekto ju miluje, iný nenávidí, ale nemožno jej uprieť hojnosť skvelých surovín, ktoré ponúka. Pripravte lahodné pokrmy celej rodine
3 tipy redakcie na jesenný obed alebo večeru

1. Šalát z červenej kapusty so slivkami

4 porcie / príprava: 35 minút + odležanie

750 g červenej kapusty, soľ, 1 lyžica hnedého cukru, 500 g sliviek, 4 lyžice javorového sirupu, 2 lyžičky jablčného octu, 1 lyžička škorice, 30 g vlašských orechov, 2 lyžice olivového oleja, 2 lyžice oleja z vlašských orechov, soľ a čierne korenie, stonka tymianu

Odstráňte vonkajšie listy kapusty a hlávku nastrúhajte na jemné rezančeky. Posypte lyžicou soli a cukru a dôkladne premiešajte, aby kapusta zmäkla. Slivky umyte, rozpoľte, vykôstkujte a nakrájajte na plátky. V hrnci zvarte javorový sirup s octom, pridajte škoricu a slivky.

Miešajte a duste 2 až 3 minúty. Slivky zlejte do sita (šťavu zachyťte) a potom ich zmiešajte s nakrájanou kapustou a orechmi. Tekutinu znovu priveďte
k varu a zredukujte. Kastrólik stiahnite z platne, zašľahajte oba oleje, posoľte a okoreňte. Zálievkou prelejte šalát, priklopte a nechajte aspoň 1 hodinu odležať. Po odležaní posypte tymianom. 

2. Pikantný tekvicový koláč so syrom

1.jpg

1 tortová forma/príprava: 85 minút

CESTO: 250g hladkej múky, štipka soli, štipka muškátového orieška, 125 g masla, 1 vajce

NÁPLŇ: 800 g muškátovej tekvice, soľ, 150 g cibule, 2 lyžice olivového oleja, 100 g kyslej smotany, 200 g čerstvého syra, 3 vajcia (M), čierne korenie, 1 lyžička čili papričiek, 6 stoniek tymianu, 100 g starej a 50 g uležanej goudy 

Múku, soľ a muškátový oriešok zmiešajte. Zapracujte studené maslo a vajcia. Cesto zabaľte do fólie a dajte chladiť. Tekvicu olúpte, zbavte semien. Dužinu nastrúhajte. Hmotu rozotrite na sito, posoľte a nechajte odkvapkať. Cibuľu orestujte na oleji. Pridajte tekvicu a restujte 3 minúty. Nechajte vychladnúť.

Rozšľahajte kyslú smotanu, čerstvý syr a vajce. Ochuťte soľou, korením a čili. Strúhanú starú goudu zmiešajte s vaječnou zmesou a tymianom. Cestom vyložte formu, prepichnite, zakryte papierom a vysypte suchou fazuľou. Pečte 10 minút pri 200 °C. Odstráňte fazuľu. Polovicu vaječnej zmesi zmiešajte s tekvicou a nalejte na cesto. Zalejte zvyšnou zmesou. Pečte asi 15 minút, posypte strúhaným uležaným syrom a pečte 20 minút dozlatista. 

3. Zelerové rizoto s opečeným kuracím prsíčkom

2.jpg

4 porcie/príprava: 45 minút

500 g zeleru, 150 g masla, 1 malá cibuľa, 1strúčikcesnaku, 80 ml bieleho vína, 300 g ryže, 1,5 l kuracieho vývaru, 4 kúsky kuracích pŕs, 5 ml olivového oleja, 2 lyžice mascarpone, 2 stonky šalvie, čili vlásky, soľ a čierne korenie 

Zeler nastrúhajte, cibuľu nakrájajte. V hrnci rozpusťte polovicu masla, vsypte zeler a cibuľu a na miernom ohni všetko restujte domäkka. Cesnak nakrájajte na drobno, pridajte do hrnca a krátko restujte. Potom prilejte biele víno. Až sa odparí, pridajte ryžu a premiešajte. Postupne prilievajte vývar a varte domäkka.

Mäso posoľte a okoreňte, kožou dolu vložte do panvice so zahriatym olejom a pečte zhruba 3 minúty. Potom ho otočte a pečte asi 4 minúty. Panvicu zložte
z ohňa, prikryte alobalom a mäso nechajte v teple dôjsť. Do temer hotového rizota vmiešajte polovicu zvyšného masla a mascarpone. Posoľte a okoreňte.

Na zvyšnom masle opečte listy šalvie. Na taniere rozdeľte rizoto. Ozdobte opečenými šalviovými listami, čili vláskami a podávajte s kuracím mäsom. 

Maminka na FACEBOOKU

Mamičky najviac zaujíma