AutoMag.sk SportMag.sk Orbion.sk Maminka.sk DrobecRoka.sk

2 recepty na vianočné cupcakes

Vianočné obdobie je opradené celým radom tradícií. Čo by to bolo za sviatky bez vianočného stromčeka, štedrovečernej večere, kolied, vianočných koláčikov a bozkom pod imelom? Moderná doba sa však vkráda do zažitých tradícii a od niektorých zvykov sa v dnešnej dobe upúšťa. Už nelejeme olovo a nekrájame jabĺčka, aby sme zistili, či nám bude zdravie slúžiť po celý rok. Niektorí z nás dokonca nahrádzajú tradičného kapra lososom. A možno je správna doba na to, aby ste vyskúšali aj vy niečo nové a menej tradičné. Upečte na štedrovečerný stôl alebo svojim najmilším pod stromček vianočné cupcakes.
2 recepty na vianočné cupcakes

Vianočné brusnicovo-pomarančové cupcakes

(na 12 stredných cupcakes)

Korpus:

  • 1 a ½ hrnčeka tortovej múky (zmiešate 85 g hladkej múky a 15 g kukuričného škrobu)
  • 1 lyžice hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli
  • 113 g rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť, izbovej teploty
  • 1 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1 väčšie alebo 2 menšie vajíčka
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • ½ lyžice šťavy z brusníc
  • kôra z ½ pomaranča
  • ½ hrnčeka plnotučného mlieka

Pomarančový krém:

  • 230 g krémového syra, izbovej teploty
  • 100 g rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť, izbovej teploty
  • 250 g práškového cukru
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • kôra z 1 pomaranča
  • 1 lyžica pomarančovej šťavy

Brusnicová omáčka:

  • 2 hrnčeky čerstvých brusníc
  • 1 hrnček vody
  • 110 g (1/2 hrnčeka) kryštálového cukru
  • 3 žĺtky
  • 5 polievkové lyžice zmäknutej rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť

Rúru predhrejete na 175 °C. Plech vyložíte papierovými košíčkami.

Tortovú múku zmiešate s práškom do pečiva. V mixéri vyšľaháte na strednej rýchlosti maslovú Heru spolu s kryštálovým cukrom do svetlej a nadýchanej hmoty. Rýchlosť znížite a zašľaháte vajcia, vždy jedno po druhom. Pridáte vanilkový extrakt, šťavu z brusníc a kôru z pomaranča. Všetko zľahka prešľaháte. Pri nízkych otáčkach začnete zašľahávať múčnu zmes a mlieko. Začínate s 1/3 dávky múčnej zmesi a polovicou dávky mlieka, končíte vždy múčnou zmesou. Prichystané košíčky plníte do 2/3 ich výšky. Pečiete asi 17-19 minút.

Krémový syr vymiešate spolu s tukom dohladka. Pridáte vanilkový extrakt a kôru a šťavu z pomaranča a jemne zašľaháte do krému. Postupne začnete zašľahávate vopred preosiaty práškový cukor, kým nie je zmes krásne nadýchaná a krém hladký.

Potom pripravíte brusnicovú omáčku. Dáte do kastrólika brusnice, zalejete vodou, aby boli celé ponorené a varíte 5 minút. Za občasného miešania ich necháte úplne zmäknúť. Zmäknuté brusnice pretlačíte cez sitko. Prepasírované brusnice opäť vrátite do kastrólika, zahrejete, pridáte cukor a žĺtky a na miernom ohni zahrievate, kým zmes nezhustne. Stiahnete z plameňa a vmiešate pripravenú, zmäknutú rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť. Prelejete do pohára a necháte vychladnúť. Takto pripravenú brusnicovú omáčku môžete v chladničke skladovať až 2 týždne.

Do hotových vychladnutých korpusov vykrojíte pomocou ostrej lyžičky jamku. Tú bohate naplníte brusnicovou omáčkou. Nakoniec už iba zdobíte pripraveným pomarančovým krémom a čerstvými brusnicami.

Vianočné čokoládové cupcakes s gaštanovým krémom

(na 12 stredných cupcakes)

Korpus:

  • 50 g kvalitného kakaa
  • 240 ml vriacej vody
  • 175 g hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 113 g zmäknutej rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

Gaštanový krém:

  • 3 bielky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 415 g zmäknutej rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť, nakrájaná na kocky
  • 80 g kvalitnej čokolády (65-70%)
  • 250 g vákuovaných uvarených gaštanov 
  • 35 g práškového cukru
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • plnotučné mlieko podľa potreby

Zdobenie:

  • fondán
  • strieborná farba/prach na fondán
  • vykrajovátko v tvare vločky
  • cukrársky alebo obyčajný tenký štetec

Rúru predhrejete na 190 °C. Plech na muffiny vyložíte papierovými košíčkami.

Kakaový prášok rozmiešate vo vriacej vode na hladkú pastu a necháte trošku vychladnúť. Do misy preosejete múku s práškom do pečiva a soľou. Rastlinnú tukovú nátierku vyšľaháte s cukrom do peny, potom zašľaháte vajcia, jedno po druhom, a vanilkový extrakt. Pridáte múčnu zmes, premiešate a nakoniec zapracujete vychladnutú kakaovú pastu. Všetko premiešate dohladka. Pečiete v predhriatej rúre asi 15-18 minút.

Na krém najprv pripravíte gaštanové pyré. Gaštany zahrejete nad vodným kúpeľom. Potom ich spolu s preosiatym práškovým cukrom a vanilkovým extraktom rozmixujeme do hladkého pyré. V prípade, že je pyré príliš husté a zle sa zapracováva, pridáte podľa potreby po lyžiciach mlieko.

Čokoládu rozpustíte nad vodným kúpeľom. Oddelené bielky vložíte do nerezovej misy a pridáte k nim celé množstvo kryštálového cukru. Premiešate iba zľahka, aby sa spojili. Nerezovú misu vložíte nad vodný kúpeľ (pozor – dno nerezovej misy sa nesmie dotýkať vodnej hladiny!) a zmes šľaháte tak dlho, pokým sa cukor v bielkach úplne nerozpustí. Takto pripravené bielky šľaháte na vysokých otáčkach, a to tak dlho, kým nie je zmes celkom vychladená. Vyšľahaný sneh by mal byť maximálne pevný. Potom začnete po kúskoch zašľahávať maslovú Heru. Pokračujete vychladnutou rozpustenou čokoládou a vopred pripraveným gaštanovým pyré.

Vianočnú dekoráciu pripravíte tak, že sfarbíte fondán pomocou cukrárskeho štetca striebornou prachovou farbou. Následne z neho vykrojíte vločky. Pripraveným krémom zdobíte upečené cupcakes a dozdobíte vločkami. 

Maminka na FACEBOOKU

Mamičky najviac zaujíma